Jövő hétre ígérte az EU a Fehéroroszország elleni újabb szankciókat

Az Európai Unió a határ menti migrációs válság kiprovokálásával ürügyet teremtett a Minszk elleni újabb szankciók bevezetésére – jelentette ki Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter szerdán Moszkvában.

A rendes évi külügyi egyeztetésen részt vevő diplomata kifejezte reményét, hogy Minszk és Moszkva kölcsönösen támogatja majd egymást a Fehéroroszország elleni barátságtalan lépésekre adandó közös válasz kérdésében.

A fehérorosz külügyminiszter az orosz hivatali kollégájával, Szergej Lavrovval folytatott tárgyalásokat követő sajtótájékoztatóján agyatlannak nevezte egyes európai politikusok Fehéroroszországgal szembeni politikáját. Makej szerint minden normát megsértett, hogy 15 ezer katonát vezényeltek a lengyel-fehérorosz határra síró nők és gyerekek ellen. „A vádak, amelyek szerint Fehéroroszország állítólag ilyen (migráns)áradatokat szervez, alaptalanok. Valamilyen oknál fogva a földközi-tengeri (migrációs) irány működik, a balkáni irány működik. Ott, mint tudjuk, a migránsok belépnek, és kiváltságokat, szükséges védelmet kapnak. Fehéroroszország valamiért a torokban elakadt szálkának bizonyult” – fogalmazott.

Makej elvetette azt a feltételezést, hogy Oroszországnak köze lenne a migránsválsághoz és azt hangoztatta, hogy soha senki nem kapott semmilyen utasítást az illegális migráció szervezésére. Megítélése szerint az ilyen állításokra az Oroszországgal való szembenállás megindoklása céljából van szükség és a Fehéroroszország elleni nyugati fellépés távlati célpontja is Oroszország.

A fehérorosz külügyminiszter kijelentette, hogy Minszk, miként korábban is, abból indul ki, hogy a Krím jelenleg orosz terület. Mint mondta, Moszkvát és Minszket aggasztja a NATO-nak az orosz-fehérorosz Szövetségi Állam határai közelében megnövelt katonai jelenléte, amit az észak-atlanti tömb figyelmen kívül hagy.

Az orosz védelmi minisztérium szerdán közölte, hogy két, nukleáris eszközök hordozására is alkalmas Tu-22M3 típusú hadászati bombázó hajtott végre őrjáratot a fehérorosz légtérben, gyakorolva az együttműködést az orosz és a fehérorosz harcálláspontokkal.

Az EU kiterjeszti a Fehéroroszország elleni szankciókat

Az Európai Unió (EU) a jövő héten kiterjeszti a Fehéroroszország elleni szankciókat – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán, miután Joe Biden amerikai elnökkel tárgyalt a Fehér Házban. „Nagyon hamar, a jövő hét elején kiterjesztjük a Fehéroroszország elleni szankciókat” – mondta von der Leyen újságíróknak a találkozó után, megjegyezve, hogy a korlátozások magánszemélyekre és szervezetekre is vonatkoznak majd. Hírügynökségi információk szerint az Európai Unió mintegy 30 személyt és szervezetet, köztük Uladzimir Makej fehérorosz külügyminisztert és a Belavia nevű fehérorosz légitársaságot is célba veszi az intézkedésekkel.

A Fehér Ház a találkozó előtt közölte, hogy a két vezető tárgyal majd az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi és gazdasági kérdésekről, a klímaváltozásról, valamint olyan regionális kérdésekről, mint Ukrajna vagy a Nyugat-Balkán ügye.

  • Kapcsolódó:

Forrás: MTI/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »