Tíz uniós állam szeretné, hogy az atomenergia legyen zöld energiaforrás

Az Európai Bizottság intézkedéscsomagot mutatott be szerdán a megemelkedett energiaárak okozta rendkívüli helyzet rövid és középtávú tagállami kezelésére, a javaslatok között jövedelemtámogatás, számlafizetések ideiglenes halasztása, valamint ideiglenes, célzott adócsökkentés biztosítása szerepel a kiszolgáltatott háztartások és vállalkozások számára.

Kadri Simson energiapolitikáért felelős uniós biztos a javaslat bemutatásakor elmondta, a jelenlegi, a téli időszak végéig biztosan magas szinten maradó energiaárak azonnali intézkedéseket követelnek, amelyek erősíteni fogják a gazdaságok jövőbeni ársokkokkal szembeni ellenállóképességét.

A bemutatott szöveg szerint az uniós bizottság rövid távon sürgősségi jövedelemtámogatás biztosítását javasolja a rászoruló fogyasztók számára, például utalványok révén. A tagállamoknak emellett lehetővé kellene tenniük a számlafizetések ideiglenes halasztását, illetve biztosítaniuk kellene a hálózatról való leválasztás elkerülését. Ideiglenes és célzott adócsökkentést kellene biztosítaniuk a kiszolgáltatott háztartások számára, a vállalatoknak pedig állami támogatást és célzott adócsökkentést kellene biztosítaniuk.

Középtávon, a szén-dioxid-mentes és rugalmas energiarendszer kialakítása érdekében az uniós bizottság a megújuló energiaforrásokba és az energiahatékonyság növelésébe való befektetések felgyorsítását, valamint az energiatároló kapacitás fejlesztését javasolta, különösen a megújuló energiaforrások esetében. A brüsszeli testület továbbá fontosnak nevezte az ellátásbiztonság szabályozásának felülvizsgálatát az európai gáztárolókapacitás jobb kihasználása és működése érdekében, valamint közölték, hogy áttekintik a gázkészletek közös beszerzésének lehetséges előnyeit. Az uniós bizottság emellett határokon átnyúló, regionális csoportok létrehozását is javasolja a gázellátás kockázatainak elemzésére, és a tagállamok megelőző és vészhelyzeti cselekvési tervei kidolgozásának támogatására. A testület szerint a fogyasztók számára lehetővé kell tenni, hogy az energiaszolgáltatók között szabadon választhassanak, adott esetben pedig szolgáltatót válthassanak.

Az uniós biztos sajtótájékoztatóján elmondta: az Európai Bizottság támogatni kívánja a megújuló energiaforrások használatát, valamint az energiahatékonyságot célzó beruházásokat. Áttekinti az energiatárolásra és a gázkészletek beszerzésére vonatkozó lehetséges intézkedéseket, valamint felméri a villamosenergia-piac helyzetét. Kiemelte, a tiszta energiára való áttérést fel kell gyorsítani, ez jelenti a legjobb biztosítékot a jövőbeni áremelkedések ellen.

„A megújuló energiaforrásokba és az energiahatékonyságba történő beruházások nemcsak csökkentik az importált fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget, hanem megfizethetőbb nagykereskedelmi energiaárakat is biztosítanak, amelyek jobban ellenállnak a globális ellátási korlátoknak” – fogalmazott.

Szavai szerint az energiaellátás hiánya felhívta a figyelmet a tárolás fontosságára is az EU gázpiacának stabilitása szempontjából. Azt közölte, hogy az unió jelenleg az éves gázfelhasználás több mint 20 százaléka esetében rendelkezik tárolókapacitással. A tagállami tárolókapacitás azonban eltérő, van olyan tagország, amelyik egyáltalán nem rendelkezik tároló létesítménnyel.

Kadri Simson végezetül kiemelte: a javasolt intézkedések segítenek időben reagálni a jelenlegi, kivételes, globális helyzet következményeként jelentkező energiaárak emelkedésére. Hozzájárulnak egy megfizethető, igazságos és fenntartható energiaátmenethez Európában, valamint a nagyobb energiafüggőség megszüntetéséhez. A bizottsági javaslatban szereplő intézkedéseket tavasszal, amikor az energiaellátás várhatóan stabilizálódik, illetve csökken az energiaigény, módosítani kell – tette hozzá az uniós biztos.

Több uniós tagország az atomenergia zöld energiaforrásként való elismerésére kérte Brüsszelt

Tíz uniós tagország, köztük Magyarország az Európai Bizottságnak címzett levelében arra szólította fel Brüsszelt, hogy az atomenergiát sorolja az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrások közé, és ezzel váljon az unió éghajlat-semlegesség megvalósítását célzó zöld programjának részévé – közölte az Euronews című brüsszeli hírportál szerdán.

Az Euronews információi szerint a kezdeményezéséhez csatlakozott tagországok levelükben az Európai Uniót is érintő jelenlegi energiaválságra hivatkozva aláhúzták: az atomenergia „kulcsfontosságú és megfizethető, stabil és független energiaforrás”, amely megvédheti az uniós fogyasztókat az árak ingadozásának való kitettségtől.

A levelet a kezdeményező Franciaország mellett Magyarország, Bulgária, Horvátország, Csehország, Finnország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia és Románia írta alá, az országok többségének az atomenergia a nemzeti energiaszerkezük részét képezi – közölte a hírportál.

„Az energiaárak emelkedése megmutatta, mennyire fontos, hogy a lehető leggyorsabban csökkentsük az unión kívüli országoktól való energiafüggőségünket” – húzták alá a levél aláírói. Arra hívták fel a figyelmet, hogy az ellátási nehézségek okozta feszültségek egyre gyakoribbá válhatnak világszerte, ami az energiakínálat diverzifikálását teszi szükségessé Európában. Az Európai Uniónak nem szabad növelnie az Európán kívüli energiaimporttól való függőségét – figyelmeztettek.

A hírportál cikke kitért arra is, hogy az atomerőművek az Európai Unióban termelt villamos energia több mint 26 százalékát állítják elő. Az unióban felhasznált földgáznak több mint 90 százaléka külföldi importból származik, az uniós tagállamok fő földgázforrása Oroszország.

  • Kapcsolódó:

Forrás: MTI

Friss hírek