London tényleg felfüggesztheti az észak-írországi protokollt

Hétfői brit sajtóértesülés szerint London várhatóan még az idén felfüggeszti a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréhez kapcsolódó észak-írországi protokoll alkalmazását. Uniós illetékesek „robusztus” ellenlépéseket helyeztek kilátásba, ha a brit kormány valóban meghozná ezt a döntést.

A The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap hétfői jelentése szerint a brit kormány még karácsony előtt életbe lépteti a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti kereskedelmet szabályozó protokoll 16. cikkelyét.

A 16. cikkely – amelynek alkalmazási lehetőségére a brit kormány az elmúlt hetekben nem egyszer hivatalosan is utalt – meghatározza azokat a feltételeket, amelyek alapján London vagy az EU egyoldalúan felfüggesztheti a protokoll egyes elemeinek hatályát, ha úgy ítéli meg, hogy a megállapodás végrehajtása súlyos problémákhoz, például kereskedelmi fennakadásokhoz vezet.

A The Daily Telegraph forrásai szerint a döntés valószínűleg november végén megszületik, és ezt egyhavi formális tárgyalások követnék az EU-val. Mindazonáltal e tárgyalásokkal egy időben a brit kormány egy törvényjavaslatot is beterjesztene a londoni alsóház elé az észak-írországi protokoll által a brit-északír kereskedelemben előírt ellenőrzések megszüntetéséről.

A lapnak egy név nélkül idézett magas beosztású EU-diplomata úgy fogalmazott, hogy ha a brit kormány mindezt valóban végrehajtja, az uniós fővárosok „robusztus válaszlépéseket” várnának el az EU részéről. Az uniós illetékes szavai szerint az EU „készen áll a békére, de felkészült a háborúra is”.

Simon Coveney ír külügyminiszter az RTÉ ír közszolgálati rádiónak nyilatkozva a hétvégén egyenes utalást tett arra, hogy az Európai Unió akár a Brexit-megállapodásban foglalt, Nagy-Britanniával kötött kétoldalú kereskedelmi megállapodást is felmondhatja.

Nagy-Britannia és az Európai Unió között egyre élesebb viszály parázslik az észak-írországi protokoll ügyében. A protokoll alapján Észak-Írország a Brexit után is harmonizált árukereskedelmi viszonyrendszerben maradt az Európai Unió egységes belső piacával és vámuniójával, mégpedig annak érdekében, hogy ne kelljen újból fizikai határposztokat létesíteni az Ír Köztársaság és Észak-Írország határán. A 499 kilométeres, valaha katonai szigorral őrzött határon, amely a Brexit óta az Egyesült Királyság és az EU egyetlen közös szárazföldi vámhatára, az 1998-as nagypénteki megállapodás által elindított észak-írországi megbékélési folyamat egyik legfontosabb eredményeként hosszú évek óta semmiféle ellenőrzés nincs.

Így viszont a protokoll alapján a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalmat kell eseti ellenőrzéseknek alávetni annak megakadályozására, hogy Észak-Írországból Írországba – vagyis az unió egységes piacára – ellenőrizetlen termékek kerüljenek be. London és az észak-írországi britpárti protestáns pártok azonban hosszú ideje követelik az EU-tól a protokoll átalakítását, arra hivatkozva, hogy a brit-északír kereskedelem ellenőrzési kötelme kikezdi Észak-Írország alkotmányos pozícióját az Egyesült Királyságon belül.

Nem közelednek az álláspontok az észak-írországi protokoll ügyében

Az EU másfajta modellt javasol az észak-írországi protokoll végrehajtására

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »