Az amerikai munkavállalók kétharmadát érinti a kötelező védettség

A Biden-adminisztráció csütörtökön bejelentette, hogy a 100 vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató magánvállalkozásokra, bizonyos egészségügyi dolgozókra és szövetségi vállalkozókra vonatkozó oltási szabályok január 4-én lépnek hatályba. A szabályok előírják, hogy az ebbe a csoportba tartozó alkalmazottaknak január 4-éig meg kell kapniuk a teljes védettséghez szükséges oltásokat, azaz vagy két adag Pfizer vagy Moderna vakcinát, vagy egy dózis Johnson & Johnson-t.

A Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (Occupational Safety and Health Administration – OSHA) és Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS) kormányzati ügynökségek által előírt kötelezettség a vállalati szférában 84 millió alkalmazottat, illetve a Medicare és Medicaid programban részt vevő létesítményekben dolgozó mintegy 17 millió egészségügyi dolgozót érint.

“Az OSHA és a CMS szabályai, valamint az adminisztráció által korábban bevezetett egyéb irányelvek együttesen azt jelentik, hogy az oltási politika az összes munkavállaló több mint kétharmadára vonatkozik az Egyesült Államokban” – mondta egy magas rangú tisztviselő a témával kapcsolatban. “A magasabb oltási arány megvédi dolgozóinkat, továbbá csökkenti a kórházi kezelések és a halálesetek számát. Ez jó a munkavállalóknak, és ami legalább ugyanilyen fontos, jó a gazdaságnak is” – fűzte hozzá.

Máris megy a tiltakozás

A bejelentés után nem sokkal egyes üzleti csoportok felszólították a kormányzatot, hogy halasszák el a határidőt, vagy legalább legyenek rugalmasak ezzel kapcsolatban, mivel az oltási kötelezettség bevezetése még nagyobb nyomást gyakorolhat az ellátási láncokra az ünnepek előtt. A Biden-adminisztráció azonban egyelőre hajthatatlan az ügyben.

A közlemény azt is egyértelművé teszi, hogy az oltásra vonatkozó szabályok minden olyan szövetségi állami vagy helyi törvényt felülírnak, amely tiltja a kötelező vakcináció vagy a Covid-19 terjedésének korlátozását célzó egyéb intézkedések bevezetését. Texas és Florida azon államok közé tartozott, amelyek megpróbáltak saját törvényeket elfogadni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az OSHA nem írja elő kötelezően az oltást, ha valaki nem kéri. Ez esetben viszont az alkalmazottnak legalább hetente negatív tesztet kell felmutatnia a munkáltatójának, és a munkahelyén arcmaszkot kell viselnie. A CMS szabálya ezzel szemben nem biztosít ilyen lehetőséget a munkavállalók számára; lévén az egészségügyben dolgozókról van szó, nekik – “tekintettel a betegek egészségének és biztonságának biztosításában betöltött kritikus szerepükre” – kötelező az oltás.

Az ügynökségek közlése szerint ha valaki megsérti a fent leírtakat, akár közel 14 000 dolláros bírságot is kiszabhatnak rá jogsértésenként. A tájékoztatás szerint a munkahelyeken rendszeresen ellenőrizni fogják, hogy betartják-e a szabályokat, de a munkavállalók is tehetnek panaszt, ezt is figyelemmel kísérik majd.

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy az Egyesült Államokban élő felnőttek körülbelül 70%-a kapta meg a teljes védettséghez szükséges két oltást, és 80%-uk kapott legalább egy dózist. Naponta átlagosan 1100 amerikai hal meg a Covid-19-ben, túlnyomó többségük nem oltatta be magát. A járvány halálos áldozatainak száma 745 000 felett jár az országban.

Forrás: CNN / Reuters

Friss hírek

Meglepetést okozott a francia előválasztás

Valérie Pécresse, a Párizs körüli Ile-de-France régió elnöke és Eric Ciotti dél-franciaországi képviselő jutott tovább csütörtökön a francia jobbközép Köztársaságiak (LR) államfőjelölt-választó szavazásának második fordulójába; előbbi a párt liberálisabb szárnyához, míg az utóbbi a legjobboldalibb, bevándorlásellenes szárnyához tartozik.

Read More »

Leave a Reply