A brazil elnököt még mindig untatja a Covid

Jair Bolsonaro brazil elnök kedden azt mondta, nem akar “unalmas” kérdésekre válaszolni azzal kapcsolatban, hogy Brazíliában a koronavírushoz köthető halálesetek száma a napokban átlépte a 600 ezret.

Brazíliában a világon a második legmagasabb a Covid-19 áldozatainak száma az Egyesült Államok után, miközben Bolsonaro a világjárvány kezdete óta elbagatellizálja a helyzet súlyosságát, csak legyint a kötelező távolságtartásra, és gyakran hangoztatja, hogy a járvány gazdasági hatásai “gyilkosabbak”, mint maga a vírus, ami valójában nem más, “csak egy kisebb influenza”. Emellett következetesen figyelmen kívül hagyta a tudományos ajánlásokat, illetve ellenezte a brazil kormányzók és polgármesterek karantén-erőfeszítéseit.

Kedden Bolsonarót támogatói gyűrűjében, a strandon kérdezte meg egy újságíró, hogy mit gondol az ország halálozási adatairól. A politikus válasza a következő volt: “Melyik országban nem haltak meg emberek? Nézze, nem unatkozni jöttem ide.”

A jó hír, hogy a brazil elnök népszerűségi mutatója jócskán esett az elmúlt időszakban az ilyen és ehhez hasonló kijelentései, a járványkezelési (illetve nem-kezelési) stratégiája, az emelkedő infláció, illetve a gazdasági válság miatt.

Brazíliában jelenleg 601 266 ember vesztette életét a Covid-19 következtében, míg a megbetegedések száma 21,5 milliónál jár.

A koronavírus-járványhoz köthető halálesetek száma Brazíliában. Forrás: Worldometers

Forrás: NBC News / Worldometers / Kitekintő

Friss hírek

Két hónapos csúcsa közelében forog a DAX

Kedvező ma a hangulat az európai tőzsdéken, amit az egészségügyi, illetve az utazási és szabadidős szektorok papírjainak emelkedése vezet. A friss GDP-adatok azt mutatták, hogy a brit gazdaság a vártnál kevésbé esett vissza a második negyedévben, ennek ellenére a brit gazdaság kilátásai továbbra is gyengék.

Read More »

Egyhavi csúcson járt ma az euró

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon. Az eurót a dollárral szemben ismét 1,03 felett jegyzik, ami egy hónapos csúcsot jelent. A dollár árfolyamának gyengülése a vártnál alacsonyabb amerikai inflációs adatok miatt következett be.

Read More »