A brazil elnök még mindig csak legyint a járványra

Miután mostanra összesen több mint 250 000 koronavírusos esetet regisztráltak Brazíliában, a dél-amerikai ország – az Egyesült Államok és Oroszország után – a harmadik helyre lépett elő a regisztrált fertőzések számát illetően. Szakértők szerint a valós szám akár ennek a 15-szöröse (!) is lehet, lévén az országban nagyon kevés embert tesztelnek.

Jair Bolsonaro elnök azonban mind a mai napig nem hajlandó tudomást venni a problémáról, sőt, a minap “egy kisebb influenzához” hasonlította a Covid-19-et.

Az, ahogyan Bolsonaro kezeli a járványt – például az, hogy feloldotta a kormányzók által korábban elrendelt karantén-intézkedéseket – éles kritikákat váltott ki a nemzetközi közösség részéről, továbbá Nelson Teich egészségügyi miniszter lemondásához vezetett.

A brazilok közül sokan azonban üdvözölték, hogy az elnök a gazdasági károk minimalizálására törekszik. A támogatói még karantén-ellenes gyűléseket is szerveztek, amelyek közül nem egyen – bár maszkban, de a közösségi távolságtartást általában semmibe véve – maga Bolsonaro is részt vett.

A helyzet viszont napról napra romlik – Sao Paulo egészségügyi rendszere valószínűleg két héten belül összeomlik, legalábbis a város polgármesterének figyelmeztetése alapján.

Nos, kíváncsian várjuk mi lesz ennek a vége, illetve hogy meddig tartható fenn Bolsonaro a járványhoz való laza hozzáállása..

Forrás: BBC

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »