A brazil elnök még mindig csak legyint a járványra

Miután mostanra összesen több mint 250 000 koronavírusos esetet regisztráltak Brazíliában, a dél-amerikai ország – az Egyesült Államok és Oroszország után – a harmadik helyre lépett elő a regisztrált fertőzések számát illetően. Szakértők szerint a valós szám akár ennek a 15-szöröse (!) is lehet, lévén az országban nagyon kevés embert tesztelnek.

Jair Bolsonaro elnök azonban mind a mai napig nem hajlandó tudomást venni a problémáról, sőt, a minap “egy kisebb influenzához” hasonlította a Covid-19-et.

Az, ahogyan Bolsonaro kezeli a járványt – például az, hogy feloldotta a kormányzók által korábban elrendelt karantén-intézkedéseket – éles kritikákat váltott ki a nemzetközi közösség részéről, továbbá Nelson Teich egészségügyi miniszter lemondásához vezetett.

A brazilok közül sokan azonban üdvözölték, hogy az elnök a gazdasági károk minimalizálására törekszik. A támogatói még karantén-ellenes gyűléseket is szerveztek, amelyek közül nem egyen – bár maszkban, de a közösségi távolságtartást általában semmibe véve – maga Bolsonaro is részt vett.

A helyzet viszont napról napra romlik – Sao Paulo egészségügyi rendszere valószínűleg két héten belül összeomlik, legalábbis a város polgármesterének figyelmeztetése alapján.

Nos, kíváncsian várjuk mi lesz ennek a vége, illetve hogy meddig tartható fenn Bolsonaro a járványhoz való laza hozzáállása..

Forrás: BBC

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »