Hogy bírja a delta variánst a különutas Ausztrália?

Ausztrália a fejlett világ más országaihoz képest eltérő utat választott a járvány legyőzésére, gyors és szigorú lezárásokkal elejét vették a nagyobb járványgócok kialakulásának, így máig összesen 35.390 koronavírusos esetet regisztráltak, közülük pedig mindössze 932-en vesztették életüket.

Ezek az adatok nagyságrendileg jobbak, mint bármelyik európai vagy amerikai országé, Magyarországon például már az elhunytak száma is meghaladja a 30 ezret, pedig Ausztráliában közel 26 millióan laknak. Az oltási kampány azonban – vélhetően részben éppen ezért – nem igazán halad. Ausztrália 12 millió AstraZeneca oltással rendelkezik, de ennek a mennyiségnek csak a felét sikerült felhasználni, a lakosság inkább a Pfizer vagy a Moderna vakcinát választaná, azokból viszont szűkösek a készletek.

„Az emberek rettegnek a vérrögök kialakulásától, úgy is, hogy ez a mellékhatás szélsőségesen ritka” – mondta el Ken McCroary campbelltowni orvos, ahol az oltottsági arány az egyik legalacsonyabb az országban.

Az alacsony fertőzési számoknak és az AstraZeneca oltás iránti bizalmatlanságnak „köszönhetően” Ausztráliában a lakosság alig több mint 15%-a rendelkezik a két oltási dózis adta védettséggel, ami az egyik legalacsonyabb mutató a fejlett országok körében. Az alábbi grafikonon a beadott oltási adagok száma látható 100 lakosra vetítve. Jól látszik, hogy már Kína és az Európai Unió is 100 felett jár, azaz bőven 50% feletti a lakosság átoltottsága, míg Ausztráliában az 50-es érték körül jár a görbe.

https://www.instagram.com/p/CSJvqYwNTom/

Ehhez adjuk hozzá, hogy Ausztráliában is megjelent a gyorsan terjedő delta variáns, így a kormánynak – mivel az átoltottság minimális – újra korlátozó intézkedéseket kellett bevezetnie, ami viszont újra recesszióba taszíthatja a gazdaságot. Ráadásul az embereknek már elegük is van a lezárásokból, a múlt hónapban országszerte több ezres tüntetések voltak a korlátozások ellen.

Napi új koronavírus-fertőzöttek száma Ausztráliában. Forrás: Worldometers

⁠Forrás: Financial Times / Worldometers / Kitekintő

Friss hírek