Romániában is felfelé kúsznak a járványadatok

Romániában az utóbbi két hét átlagát csaknem 80 százalékkal meghaladva 79-cel emelkedett szerdán a beazonosított koronavírus-fertőzések száma, miután előző nap is a kéthetes mozgóátlagot 15 százalékkal meghaladó esetszámot jelentett a stratégiai kommunikációs törzs (GCS).

Az utóbbi hét napon hat százalékkal több koronavírus-fertőzést észleltek Romániában, mint a megelőző héten. A járvány statisztikai adatait feldolgozó portálok számításai szerint a reprodukciós ráta július 5-én haladta meg ismét az egyet, tehát vélhetően ekkor kezdett ismét emelkedni a fertőzések üteme. A reprodukciós ráta azt jelzi, hogy egy fertőzött hány másik embert fertőz meg, és tartósan 1 alá kell szorítani ahhoz, hogy a járvány véget érjen.

A statisztikusok számításai szerint a reprodukciós ráta múlt hét végéig elérte az 1,12-t. A hírtelevíziók által megszólaltatott járványügyi szakemberek azt valószínűsítik, hogy véget ért az a többhetes időszak, amikor ötven körül stabilizálódott a napi esetszám, a továbbiakban a fertőzések ütemének gyorsulására lehet számítani.

A kórházi kezelésre szoruló koronavírus-fertőzöttek száma egyelőre nem emelkedett, napok óta 300 alatt stagnál, a súlyos eseteké pedig még mindig csökken: jelenleg 51 fertőzöttet ápolnak intenzív osztályon. Szerdán három újabb halálesetről számolt be a GCS, ami megfelel az utóbbi két hét átlagának. A statisztikát eddig csaknem 3600 korábban – többnyire tavaly – történt halálesettel igazították ki az utóbbi másfél hónapban. Romániában 1 millió 81 ezer embernél mutatták ki a koronavírust, közülük 34 242-en haltak bele a fertőzés okozta szövődményekbe.

A 19,3 milliós lakosságú országban eddig 4 millió 837 ezer ember – a beoltható, 12 év feletti lakosság 28,85 százaléka – kapott védőoltást, az immunizáltak száma pedig átlagosan napi tízezerrel emelkedik, azaz több más régióbeli országhoz, például Horvátországhoz vagy Szerbiához hasonlóan itt is nagyon alacsony az oltási hajlandóság.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »