Már Spanyolországban jár Ursula von der Leyen

Az Európai Bizottság elfogadta Spanyolország koronavírus-járvány utáni helyreállítási tervezetét – jelentette be Ursula von der Leyen bizottsági elnök szerdán Madridban, a spanyol kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón.

„Európa ott lesz Spanyolország mellett minden lépésénél, hogy megvalósíthassa ezt a nagyon ambiciózus tervet” – fogalmazott a brüsszeli politikus, hangsúlyozva, hogy a programban szereplő reformok megvalósításával a dél-európai ország erősebben kerülhet ki a járvány okozta válságból.

Mint mondta, a 2021 és 2026 közötti időszakra vonatkozó spanyol helyreállítási csomag – amellett, hogy megfelel a szigorú követelményeknek – egy jobb jövőt teremt nemcsak Spanyolország, de általánosságban az Európai Unió számára is. Hozzátette: ha az Európai Tanács is jóváhagyja a tervezetet, a támogatás folyósítása már júliusban megkezdődhet.

https://www.instagram.com/p/CQMISkvohxh/

A spanyol helyreállítási csomag értéke 140 milliárd euró, amelyből 69,5 milliárd euró a közvetlen támogatás mértéke, míg a fennmaradó összeg hitel. Spanyolország ebben az évben 19 milliárd euróra számít a járvány gazdasági hatásainak enyhítését szolgáló európai uniós pénzügyi alapból (Next Generation EU – NGEU) – mondta Pedro Sánchez miniszterelnök.

Spanyolország volt az első, amely benyújtotta tervezetét a Bizottságnak, és most az elsők között kapja meg a támogatását. Ha ez bizonyít valamit, akkor az a jól végzett munka elismerése” – fogalmazott.

A kormányfő reményét fejezte ki, hogy a Tanács is hasonló megállapításra jut, egyúttal bejelentette: júliusban konferenciára hívja a spanyol tartományok vezetőit, hogy a terv megvalósításáról tárgyaljanak.

A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítését szolgáló európai uniós pénzügyi alap segítségével Spanyolország 102 reformot és 110 beruházást tervez végrehajtani hat év alatt. A 2021 és 2023 közötti három évben a források 39 százalékát az ökológiai átmenet megvalósítására, 29 százalékát digitalizációra fordítanák, továbbá 10,5 százalékát az oktatás, 7 százalékát a kutatás-fejlesztés területén használnák fel.

Pedro Sánchez a tervezet áprilisi ismertetésekor elmondta: az uniós segítség több mint 800 ezer munkahely teremtéséhez járul hozzá, emellett évente mintegy 2 százalékkal fogja növelni a gazdaság teljesítményét.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »