Uniós körútra indul Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke minden tagállamot meglátogat, hogy közösen tekintsék át a koronavírus-járvány okozta károk helyreállításának finanszírozását szolgáló nemzeti terveket – ezt az uniós bizottság elnöke jelentette be szerdán Brüsszelben.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint a tagországi kormányokkal folytatott intenzív párbeszédet követően a brüsszeli testület befejezte értékelését a nemzeti helyreállítási tervekről, ezt követően szerdától kezdődően Ursula von der Leyen meglátogatja a tagállamokat, hogy személyesen tárgyaljon e tervekről. A bizottsági elnök ezen a héten Portugáliába, Spanyolországba, Görögországba, Dániába és Luxemburgba látogat.

https://www.instagram.com/p/CQLISiWB4Xz/

A Next Generation EU nevű, a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó újjáépítési mentőcsomag 672,5 milliárd eurót biztosít a beruházások és a reformok támogatására 2018-as árakon számolva. Az összeg 312,5 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásból és 360 milliárd eurókölcsönből tevődik össze.

Az eszköz keretében kidolgozott tervek 40 százalékának az éghajlat-politika és a biológiai sokféleség általános érvényesítéséhez, a források legalább 20 százalékának pedig az európai digitális stratégiához és a digitális egységes piac megvalósításához kell hozzájárulniuk. A források legalább 7 százalékát hat európai prioritáshoz – a zöldpolitikához, a digitális átálláshoz, a gazdasági kohézióhoz, a termelékenységhez és a versenyképességhez, a társadalmi és területi kohézióhoz, valamint az intézményi ellenállóképesség finanszírozásához – kapcsolódó beruházási és reformintézkedésekre kell fordítani.

Folyik az uniós zöldigazolvány tesztelése

Ursula von der Leyen szerdai tájékoztatóján bemutatta az okostelefonon működő uniós Covid-igazolványt, és bejelentette: tagállami látogatásai során kipróbálja, hogyan működik a digitális dokumentum. Közölte, noha az igazolvány július 1-től érvényes, a tagállamok már hamarabb is csatlakozhatnak a kezdeményezéshez.

A tesztelés június 1-jén, hét ország – Bulgária, Csehország, Dánia, Németország, Görögország, Horvátország és Lengyelország – részvételével kezdődött meg, de időközben már Spanyolország is megkezdte a rendszer használatát, igaz, egyelőre nem országos szinten.

Mindenki, aki be van oltva, átesett a fertőzésen, vagy negatív teszttel rendelkezik, szabadon utazhat már most abba a 15 tagországba, amely már elfogadja az igazolványt. A dokumentum birtokában július 1-től pedig megnyílik a szabad utazás lehetősége valamennyi uniós országba – közölte az uniós bizottság elnöke.

Az oltási könyv szerepét betöltő igazolványhoz az EU minden állampolgára hozzájuthat, függetlenül attól, hogy hol oltották be. A dokumentumot azok kaphatják meg, akiket beoltottak a koronavírus ellen, negatív eredménnyel teszteltek, vagy átestek a fertőzésen. Az ingyenes igazolványt minden tagállam kiállíthatja és elfogadják őket Európa-szerte, hozzájárulva a járvány visszaszorítására bevezetett rendkívüli szabályok feloldásához.

A tagállamoknak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett oltóanyagokkal – jelenleg a Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca és Janssen vakcinákkal – elvégzett védőoltásokról szóló igazolásokat kell kötelezően elfogadniuk, de az egyes tagállamok dönthetnek arról, hogy olyan oltóanyaggal elvégzett oltásról szóló igazolást is elfogadnak-e, amelyet egy másik tagállam saját eljárásban engedélyezett, vagy amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti alkalmazási engedélyt kapott oltóanyagokat tartalmazó listáján szerepel – ilyen a Magyarországon is használt, kínai Sinopharm vakcina.

A tagállamok július 1-től az országba érkező turisták esetében is elfogadják az uniós zöldigazolványt, bár az uniós szabályozás meglehetősen nagy teret engedett az egyes tagállamoknak a saját hatáskörben történő szabályozásra.

Például annak ellenére, hogy az uniós javaslat szerint a PCR-tesztek mellett az antigén gyorsteszteket is el kellene fogadni az igazolvány kiállításához, ezt a tagállamoknak nem kötelező betartani, saját hatáskörben dönthetnek úgy, hogy – oltás hiányában – július 1. után  is csak PCR-teszttel engedik az országba történő belépést.

Forrás: MTI / Kitekintő / Instagram

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »