Újraindul a diplomácia Oroszország és az Egyesült Államok között

Visszatér állomáshelyére a washingtoni orosz és a moszkvai amerikai nagykövet – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök az amerikai hivatali partnerével, Joe Bidennel lefolytatott szerdai genfi csúcstalálkozót követően.

Elmondta, hogy a két külügyminisztérium széleskörű tárgyalásokat indít. A felek megállapodtak, hogy konzultációkat kezdenek a kiberbiztonságról is. Putyin a tárgyalásokat konstruktívnak nevezte, amelyeken nem volt ellenséges a hangulat. Közölte, hogy a felek igyekeztek megérteni egymás álláspontját.

Putyin szerint Biden egyetértett azzal, hogy az ukrajnai rendezés alapját csakis a minszki megállapodások képezhetik. Azt mondta, hogy az ukrán NATO-tagság kérdéséről csak érintőlegesen esett szó.

Atomhatalmak

„Egy nukleáris háborúnak nincsenek győztesei” – szögezte le Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden  amerikai elnök a szerdai genfi csúcstalálkozón a hadászati stabilitásról  kiadott közös közleményben.

„Ma megerősítjük elkötelezettségünket azon elv mellett, hogy a nukleáris háborúnak nem lehetnek győztesei, és ilyen háborút soha nem szabad kirobbantani” – hangsúlyozta a Kreml sajtószolgálata által ismertetett kommüniké.

A közlemény szerint a két ország nukleáris fegyverzetellenőrzés iránti elkötelezettségének bizonyítéka a hadászati támadófegyverek korlátozásáról megkötött Új START-szerződés közelmúltbeli meghosszabbítása.

„E célok elérése érdekében Oroszország és az Egyesült Államok hamarosan átfogó kétoldalú párbeszédet indít a stratégiai stabilitásról, amely érdemi és erőteljes lesz” – szól a dokumentum.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »