Hármas fokozatúra csökkent a brit járványkészültség

Egy szinttel alacsonyabbra, a középső – hármas – fokozatra csökkentette a koronavírus-járvány intenzitását jelző készültséget hétfőn a brit kormány. Február óta immár másodszor csökken a brit járványügyi készenléti szint, tükrözve a járványhelyzet igen jelentős ütemű és folyamatos javulását.

Az intézkedést Chris Whitty angol, Michael McBride észak-írországi, Gregor Smith skóciai és Frank Atherton walesi tisztifőorvos, valamint Stephen Powis professzor, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai orvosigazgatója javasolta.

Február 25-ig a legmagasabb, ötös járványintenzitási készültség volt érvényben az Egyesült Királyságban. A tavaly májusban bevezetett ötfokozatú brit járványriasztási rendszer meghatározása alapján ez olyan kritikus helyzetet jelzett, amelyben megvolt az érdemi kockázata annak, hogy az egészségügyi ellátórendszer nem tud megbirkózni a járvánnyal. Ez a szint január 4-én lépett érvénybe.

A brit kormány ugyanaznap általános zárlatot is elrendelt, miután a nem sokkal korábban azonosított brit koronavírus-variáns – amely addig elsősorban Délkelet-Angliában és Londonban volt jelen – gyors ütemben terjedni kezdett az egész országban.

A február végén életbe léptetett eggyel alacsonyabb, negyedik készenléti szint a hivatalos meghatározás szerint azt jelezte, hogy a koronavírus-fertőzések továbbra is gyorsan terjedtek az Egyesült Királyságban, és nem volt kizárható a terjedési ütem exponenciálissá válása.
A tisztifőorvosok kezdeményezésére hétfőtől hármas szintre csökkentett készenlét hivatalos meghatározása szerint a koronavírus-járvány általánosságban jelen van még a lakosság körében, de már lehetséges a korlátozások és a távolságtartási előírások fokozatos enyhítése.

Az Egyesült Királyság négy nemzetének tisztifőorvosai a brit egészségügyi minisztérium által ismertetett közös állásfoglalásukban leszögezik, hogy a lakosság távolságtartási erőfeszítéseinek és az oltási program most már szintén érezhető hatásainak köszönhetően az újonnan bekövetkező fertőződések és a koronavírus-járvány okozta halálozások száma, valamint a kórházakra nehezedő nyomás következetesen csökken.

A tisztifőorvosok ugyanakkor felhívták a figyelmet arra is, hogy a koronavírus még mindig terjed a brit lakosság körében és továbbra is komoly globális járványt okoz, ezért változatlanul szükséges az éber figyelem. Hangsúlyozták: nagyon fontos, hogy mindenki megkapja a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát.

A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint a december 8-án indult tömeges oltási kampány kezdete óta eddig csaknem 35,4 millió embernek adták be az oltás első dózisát, közülük csaknem 17,7 millióan a második adagot is megkapták, így az első és a második beadott dózisok száma meghaladta az 53 milliót. A brit kormány célkitűzése az, hogy július végére a teljes brit felnőtt lakosság – hozzávetőleg 52,7 millió ember – megkapja a koronavírus elleni oltást első dózisát.

A szaktárca adatai egyértelműen a brit járványügyi mutatók igen jelentős javulását mutatják. A legfrissebb összesítés szerint a vasárnap este zárult 24 órában ketten, a legutóbbi egy hétben 67-en haltak meg a koronavírus-fertőzésből kialakuló Covid-19 betegségben. A januári tetőzés idején volt olyan időszak, amikor naponta több mint 1800-an haltak meg Covid-19-ben.

A vasárnap este véget ért egyheti időszakban 14 659 új fertőződést szűrtek ki országszerte. Januárban még naponta 60-70 ezer új koronavírus-fertőződéses esetet azonosítottak szűrővizsgálatokkal az Egyesült Királyságban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

 

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »