Koronavírus Magyarországon: 4000 alatt a kórházban ápoltak száma

A kórházban ápoltak száma stabilan és jelentősen csökken, hosszú idő óta először került 4000 fő alá, de a lélegeztetőgépre kerülők számában és a halálozások számában nem ilyen meredek a visszaesés, az 1 millió főre vetített halálozási arány 2947-re emelkedett.

A ma reggeli adatok:

  • Meghalt 106, többségében idős, krónikus beteg
  • Újabb 1541 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést
  • Az aktív fertőzöttek száma 206.949, a teljes lakosság 2,15%-a
  • Közelítőleg minden 47. magyarországi lakos aktív fertőzött
  • Eddig 4.203.873 embert oltottak be Magyarországon, közülük 2.406.684-en már a második adag vakcinát is megkapták
  • Kórházban 3.855 koronavírusos beteget ápolnak
  • Lélegeztetőgépen 445-en vannak

A kórházban ápoltak száma stabilan és jelentősen csökken, hosszú idő óta először került 4000 fő alá, de a lélegeztetőgépre kerülők számában és a halálozások számában nem ilyen meredek a visszaesés, az 1 millió főre vetített halálozási arány 2947-re emelkedett, azaz továbbra is világelsők vagyunk ebben a negatív mutatóban.

Az 1 millió lakosra vetített koronavírus miatti halálozások száma területi bontásban, a hivatalosan közölt adatok alapján. Forrás: Worldometers.info

A rend kedvéért tegyük hozzá, hogy a hivatalos adatok nem minden ország esetében fedik a valóságot, Oroszországban például a statisztikai hivatal múlt héten közölt egy halálozási adatsort, amelyben az orosz operatív törzs által közölt számoknál 2,5-szer több koronavírussal kapcsolatos haláleset szerepel, és a jelek szerint India is jelentősen torzítja (lefelé) a hivatalos adatait, ahol tegnap újabb rekordra, 414 ezer fölé emelkedett a napi regisztrált új esetek száma.

Az új koronavírus-fertőzés okozta halálozások száma Magyarországon 2020. november 1-jétől. Forrás: MTVA

Halad az oltási kampány

Magyarországon a járvány csúcsán egyértelműen túl vagyunk, már több mint 4,8 millióan regisztráltak oltásra és 80 százalékuk meg is kapta legalább az első vakcinát. A még oltásra váró regisztráltak az online időpontfoglalóban is tudnak foglalni jelenleg Sinopharm-, AstraZeneca- és Szputnyik oltásokat.

A 16-18 éveseket arra kérik, hogy péntek éjfélig regisztráljanak az oltásra, mert csak az érvényes regisztrációval rendelkezők tudnak majd online időpontot foglalni a jövő hét második felében tervezett oltásra, amely Pfizer-vakcinával történik a kórházi oltópontokon. A kórházi oltópontokon pénteken és szombaton az április elején oltott pedagógusok ismétlő oltása is zajlik szintén Pfizer-vakcinával.

Az oltási program előrehaladtával, a járvány megfékezése érdekében már a Magyarországon élő külföldiek és a TAJ-számmal nem rendelkező külföldön élő és külhoni magyar állampolgárok is regisztrálhatnak az oltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

A védettségi igazolvánnyal már rendelkezőknek szombattól megnyíltak a vendéglátóhelyek belső terei, a szállodák, a szabadidős létesítmények, az állatkertek, múzeumok, mozik, színházak, edzőtermek és sportesemények, és ezeket a helyeket rokon kíséretében kiskorúak is látogathatják. A védettségi igazolványok postázása folyamatos, és azt már az első oltás után kiállítják.

Forrás: MTI / Worldometers

Friss hírek