Egyre erősödik az inflációs nyomás a kínai gazdaságban

Gyors ütemben növekedett a kínai szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban az új megrendelések az elmúlt öt hónap leglendületesebb mértékű bővülésének köszönhetően – derül ki a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felméréséből.

A Caixin/Markit pénteken közzétett adatai szerint a kínai gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) áprilisban 56,3 pontra emelkedett a márciusi 51,5 pontról. Az áprilisi adat idén az eddigi legerősebb volt. A BMI 50 pont fölötti értéke növekedésre, az alatti pedig visszaesésre utal.

A teljesítmény növekedésének ütemére a kereslet élénkülése hatott az év negyedik hónapjában. Az új megrendelések állományának részindexe áprilisban a leggyorsabb ütemű bővülést jelezte november óta. Két hónapon át tartó visszaesés után ráadásul az új exportmegrendelések állománya is visszatért a növekedési tartományba.

A javuló keresletnek köszönhetően a szolgáltatóipari vállalatok bővítették alkalmazotti létszámukat. A foglalkoztatottság alindexe így áprilisban a második egymást követő hónapja nőtt, ráadásul az elmúlt öt hónapban regisztrált legkiemelkedőbb ütemben.

Erősödik az inflációs nyomás

A szolgáltató szektorban működő vállalatok áprilisban a tizedik egymást követő hónapja növekvő működési költségekről számoltak be, a költségek ráadásul a múlt hónapban meredekebben emelkedtek márciushoz képest. A felmérésben részt vevő vállalatok ezt elsősorban a nyersanyagok és a munkaerő emelkedő árainak tulajdonították. A költségeik növekedése mentén a cégek tovább emelték a vásárlóiknak felszámított árakat, jóllehet a működési költségek bővülésénél visszafogottabb mértékben.

Az üzleti várakozásokat tükröző részindex derűlátásról árulkodott a múlt hónapban is, csupán enyhén mérséklődve a márciusi, nyolc éves rekordnak számító szintről.

A szintén pénteken közzétett, a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzési menedzser-index a márciusi 53,1 pontról 54,7 pontra emelkedett áprilisban. A növekedés mértéke ezzel a leglendületesebb volt idén, miután mindkét szektor teljesítménye stabil növekedést produkált a múlt hónapban.

Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza az adatokat értékelve rámutatott: a járvány megfékezését követően a kínai feldolgozóipar és szolgáltató szektor teljesítményének helyreállása is gyors ütemre kapcsolt a kereslet és a kínálat együttes bővülésének köszönhetően. Hangsúlyozta: a szolgáltatóipari vállalatok helyreállása megelőzte a feldolgozóipari cégekét.

A szakértő aláhúzta: a jövőben az infláció kerül a figyelem középpontjába, miután a ráfordítási költségek és a termelői árak mindkét szektorban több hónapja töretlenül emelkednek. Vang előrejelzése szerint a következő hónapokban a nyersanyagok felszökő ára, valamint az importált infláció leszűkítik a gazdaságpolitikai lehetőségeket és súlyos akadályt képezhetnek a gazdasági helyreállás fenntartásában.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »