Nem győzik égetni a halottakat Indiában, a halálesetek töredékét közlik

Ötödik egymást követő napon döntött rekordot Indiában a koronavírus regisztrált fertőzöttjeinek és halálos áldozatainak napi növekménye, az országban az igazolt fertőzöttek száma meghaladta a 17 milliót. Hétfőn hivatalosan 2812 elhunytat regisztráltak, de a valós szám ennek többszöröse lehet. 

Két hete írtunk arról, hogy az indiai járványgörbe parabolikus emelkedésbe kezdett, az új azonosított esetek száma szinte napok alatt ugrott a napi 30-50 ezres tartományból 150 ezer fölé, mára pedig ötödik napja regisztrálnak 300 ezer feletti számú új fertőzöttet – a hétfői adat az egészségügyi minisztérium szerint 352.991 volt, de szakértők már többször jelezték, hogy a fertőzöttek és a halottak valódi száma vélhetően magasabb a hivatalos adatoknál.

A napi új esetek számának megugrásával értelemszerűen az aktív fertőzöttek száma is meredek emelkedésnek indult, ami holnapra várhatóan meghaladja a 3 milliót.

Az aktív fertőzöttek számának alakulása Indiában. Forrás: Worldometers.info

 

Ez különösen a halálozásra lehet igaz, India krematórumai ugyanis napok óta folyamatosan üzemelnek, már a máskor szokásos búcsúztató szertartásokat is kihagyják, mert egyszerűen nincs rá idő. A valós halálozási számok és a hivatalos adatok közötti eltérést jól mutatja, hogy a Reuters riportja szerint a Surat városában működő két krematórium egy nap alatt több mint 100 holttestet égetett el a covid-protokollnak megfelelően, de a városban hivatalosan akkor csak 25 covid miatti halálozás történt.

Szintén árulkodó jel, amiről a BBC írt: a BBC Gujarat tudósítása szerint az egyik Surat városban működő krematórium olyan sokáig működött megállás nélkül, hogy a kéményének egyik fele elkezdett leolvadni.

Ezek után pedig nehéz elhinni, hogy Indiában, a járvány csúcsán a Magyarországon az elmúlt egy hónapban jellemző napi 200-300 közötti napi elhunythoz képest mindössze tízszeres lenne a különbség – miközben Indiában 1,39 milliárdan (!) laknak, Magyarországon pedig 9,64 millióan.
https://www.instagram.com/p/COIUX1Todqg/

Az oxigén is elfogyott 

A járvány egyik gócának számító, több mint 21 milliós Újdelhi kórházai már jelezték, hogy nincs elegendő készletük orvosi oxigénből. Szombaton egy delhi egészségügyi intézményben 20 beteg halt meg, mert elfogyott az oxigén, további féltucat fővárosi kórház szintén súlyos oxigénhiányra figyelmeztetett.

https://www.instagram.com/p/COBB7PMqN1Q/

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap a Twitteren aggodalmát fejezte ki az indiai járványhelyzet miatt, és bejelentette: az Európai Unió azonnali segítséget nyújt az országnak. Az EU mellett az Egyesült Államok, valamint Pakisztán is segítséget ajánlott fel, Heiko Maas német külügyminiszter pedig hétfőn jelentette be, hogy hazája külön is orvosi oxigént és más egészségügyi felszerelést küld a napokban az 1,3 milliárd lakosú országba.

Forrás: Reuters / BBC / Guardian / MTI / Kitekintő

 

Friss hírek