Covid összefoglaló: Törökországban teljes lezárás lesz

Törökországban csütörtöktől egészen május 17-ig minden korábbinál szigorúbb, úgynevezett „teljes lezárás” lép életbe, miután a SARS-CoV-2 koronavírus okozta járvány mutatói még mindig sokkal magasabbak, mint amit az ország vezetése a turisztikai szezon megkezdéséhez kívánatosnak tart – jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Ankarában.

Erdogan a kormányzat ülése utáni sajtótájékoztatóján elmondta: az új intézkedéscsomag április 29-én este 19 órától, megszakítás nélkül egészen május 17-én reggel 5 óráig lesz érvényben, tehát az iszlám böjti hónap, a ramadán végét követő első hétfő reggelig. A megszakítás nélkül azért hangsúlyos, mert eddig a hétköznapokra és a hétvégékre eltérő rendelkezések vonatkoztak.

A török államfő közölte, hogy a közintézmények alkalmazottai vagy távmunkában vagy „váltó beosztásban” dolgoznak tovább. Ezen felül kiemelte: minden olyan munkahely felfüggeszti tevékenységét, amely nem kapcsolódik a gyártáshoz, az élelmiszer-, valamint az egészségügyi ellátáshoz. A bankok megítélése egyelőre nem nyert bizonyosságot, viszont vasárnaponként még a szupermarket-láncok is zárva fognak tartani, amire eddig nem volt példa.

Az új rendelkezések a tartományok közti utazást is engedélyhez kötik, ez alól pedig még szállásfoglalás megléte sem jelent majd felmentést.

Az éttermek és a kávézók – miként a ramadán április közepi kezdete óta – továbbra is zárva lesznek, és csak elvitelre vagy házhoz szállításra vehetnek fel rendelést. Az iskolák teljes mértékben online oktatásra állnak vissza, minden vizsgát elhalasztanak, illetve az óvodák is bezárnak.

Mindez összefoglalva a gyakorlatban azt jelenti, hogy a török társadalom többsége április 29. után hétfői és szombati napok között csak rövid bevásárlás vagy orvosi ellátás miatt hagyhatja el otthonát. A török vezetés drákói lépését az indokolja, hogy a járvány harmadik hulláma a napi esetszámok tekintetében ugyan a csúcsot már maga mögött hagyta, a halálesetek még mindig rekordközeliek, és a súlyos megbetegedések száma is csak épphogy mérséklődni kezdett.

Erdogan a sajtótájékoztatón leszögezte: az a céljuk, hogy a napi esetszámokat legalább 5000 alá visszaszorítsák. A török elnök ezzel kapcsolatban jelezte: erre azért van szükség, hogy „ne maradjunk hátra, amikor Európa megkezdi a nyitást, különben súlyos árat fizetünk a turizmustól a kereskedelmen át az oktatásig minden területen”.

Csökken a fertőzöttek száma, rekordközeli a halálozás

Mindeközben a török egészségügyi minisztérium hétfő esti adatai szerint az újonnan igazolt fertőzöttek száma ismét csökkent. Az elmúlt 24 órában 37 312 pozitív esetet regisztráltak, miközben szerdán még 62 ezer közelében járt a mutató, már vasárnap is „csak” 38 553 volt ez az érték. A hétfői adattal az igazolt fertőzöttek száma 4,66 millióra nőtt.

A halottak napi száma azonban továbbra is a szerdai rekordérték közelében mozog, amely akkor 362-t ért el. A hétfői adat 353 volt, ami valamivel magasabb is, mint az előző három napban, pénteken ugyanis 343-an, szombaton 339-en, vasárnap pedig 347-en haltak meg a betegség következtében. A járvány halálos áldozatainak száma immár 38 711-re emelkedett. A súlyos betegként nyilvántartottak száma hosszú idő után, ha enyhén is, de először mérséklődött, 3590-ről 3563-ra.

A török egészségügyi rendszer a hivatalos adatok szerint nincs túlterhelve: az intenzív osztályok ágyainak 28,4 százaléka szabad, míg a lélegeztetőgépek esetében 64,8 százalék ez a szám.

Ankara március 1. óta nem országosan, hanem a tartományok kategorizálása szerint kezeli a koronavírus-járványt. Először április 13-án, a ramadán kezdetén szigorítottak az intézkedéseken.

A kis-ázsiai országban jelenleg a Sinovac, valamint a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni oltóanyagával végzik a lakosság immunizálását. A kétdózisú készítmények első adagját eddig 13 millió 354 ezer, míg a másodikat 8 millió 204 ezer embernek adták be a 83,6 millió lakosból.

További koronavírussal kapcsolatos hírek röviden:

  • Spanyolországban stabilizálódik a koronavírus-fertőzöttek száma, az elmúlt három hétvégén egyaránt 20 ezer körüli esetszámnövekedést tapasztaltak – derült ki az egészségügyi minisztérium hétfőn közzétett adataiból. A dél-európai országban százezer emberből átlagosan 235-en fertőzöttek. A legrosszabb a helyzet Baszkföldön, ahol ez a mutató elérte az 527-et, míg a legkedvezőbb Valenciában, ahol 42 a százezer főre vetített esetszám. A 17 tartományból nyolcban, valamint a két észak-afrikai autonóm városban a fertőzöttek aránya meghaladja az országos átlagot.
  • A francia egészségügyi főhatóság szerint a koronavírus ellen beoltottak a zárt magánhelyeken elhagyhatják a maszk viselését, de a közösségi terekben nekik is hordaniuk kell továbbra is. A HAS véleménye szerint baráti vagy családi környezetben, zárt térben is mindenki leveheti a maszkot, amennyiben mindegyikük teljes védettséget élvez az oltás által, azzal a feltétellel, hogy más védőszabályokat, a kézfertőtlenítést, a távolságtartást, a szellőztetést és a hatfős korlátozást betartják. Ez az ajánlás nem érvényes abban az esetben, ha egyikük nem élvez teljes védettséget, illetve a kora vagy valamilyen betegsége miatt megvan annak a veszélye, hogy a fertőzés súlyos formája alakulhat ki nála.
  • Újrakezdődött Franciaországban hétfőn a kisiskolások számára a tantermi oktatás a koronavírus-járvány miatt a korábbiaknál szigorúbb egészségbiztonsági előírások mellett, a tanulókat nyálteszttel szűrik, az oktatásban dolgozók számára hetente kétszer kötelező az önteszt, amelyet az oktatási minisztérium finanszíroz. A kormány által megszigorított előírásoknak megfelelően amint egy tanulónak pozitívnak bizonyul a koronavírus-tesztje, az osztályban azonnal felfüggesztik a személyes jelenléttel folyó oktatást.
    A tárca ígérete szerint a kisiskolások és óvodások folyamatos szűrését megerősítik. Az óvodák és az általános iskolák között hetente 400 ezer nyáltesztet osztanak szét, ami kevésbé kellemetlen a gyerekek számára, mint a PCR-teszt, és amelynek eredménye 24 óra alatt van meg. Május közepétől 600 ezerre emelkedik a nyáltesztek száma az iskolákban.
    A 15 évesnél idősebb tanulók számára a kormány 64 millió öntesztet rendelt, ebből részesülnek a tanárok és a többi iskolai dolgozó is. Az oktatásban dolgozó felnőtteknek hetente kétszer kell elvégezni ezt a fajta gyorstesztet, amelynek az eredménye negyedóra alatt megvan. Május 10-től a gimnazistáknak is hetente legalább egyszer részt kell venniük a szűrésen.
  • Ismét lehetőség van arra, hogy külföldiek is megkapják a koronavírus elleni védőoltást Szerbiában, ám előzetesen regisztrálniuk kell az erre a célra létrehozott internetes oldalon – közölte Mihailo Jovanovic, a portál fenntartásáért felelős kormányiroda vezetője a szerbiai közszolgálati televízió kedd reggeli híradójának beszámolója szerint. A szerbiai állampolgárok előnyt élveznek a védőoltások beadásakor, ám Belgrádnak az az érdeke, hogy minél hamarabb minél több ember kapja meg az oltást. Az illetékes közölte, eddig több mint 39 ezer külföldit oltottak be Szerbiában.
  • Kapcsolódó:

Forrás: MTI/Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »