Börtönbe küldik a hongkongi médiamogult

Egy év, illetve nyolc hónap börtönbüntetésre ítélték Jimmy Lai hongkongi médiamogult illegális tiltakozás szervezése és a megmozduláson történt részvétel miatt – adta hírül internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A 73 éves Jimmy Lait, aki a hongkongi demokráciapárti mozgalom egyik lapja, az Apple Daily tulajdonosa, 2020 augusztusában vették őrizetbe egy 2019. augusztus 18-i, engedély nélküli tüntetés miatt és idén április 1-jén mondták ki bűnösnek.

https://www.instagram.com/p/CDsn4aoD6GR/

Az ügyben további hét, korábbi hongkongi törvényhozó ellen is vádat emeltek, őket 8 és 18 hónap közötti szabadságvesztésre ítélték, hármójuk büntetésének végrehajtását felfüggesztették. A vádlottak egyike még februárban mindkét vádpontban bűnösnek vallotta magát, egy másik pedig elismerte, hogy részt vett az engedély nélküli tiltakozáson.

A kérdéses gyülekezésen a szervezők szerint mintegy 1,7 millióan tüntettek a hongkongi kiadatási törvény később visszavont módosítási tervezete ellen, amely lehetővé tette volna gyanúsítottak kiadását a szárazföldi Kínának.  

Lai és két, korábbi törvényhozó ellen egy 2019. augusztus 31-én zajló, engedély nélküli felvonuláson történt részvétel miatt is vádat emeltek. Ez ügyben április 7-én mindhárman bűnösnek vallották magukat és ezt az ítélethirdetést is a mai napra tűzték ki.

Jimmy Lait két fiával, valamint az általa alapított Apple Daily című hongkongi lap felsővezetőivel együtt még 2019. augusztus 10-én vették őrizetbe látványos rendőrakció keretében a nemzetbiztonsági törvény betartatásáért felelős, új rendőrségi egység tisztjei.

A gyanú szerint Lai “külföldi országgal játszott össze, lázító szavakat használt, és megtévesztő célú összeesküvésben vett részt”.

  • Előzmények:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »