Megbénult az olasz oltási kampány

Olaszország több tartományában is lassították vagy felfüggesztették a koronavírus elleni oltást a vakcinahiány miatt szerdától, miközben a gazdasági élet az ország minél gyorsabb újranyitását sürgeti.

Szardínián több oltóállomás bezárt, az északkeleti Velence város térsége és Nápoly is részben lassította, részben felfüggesztette a vakcinázást, miután elfogyott az oltóanyagtartalék. Máshol csak a második dózist adják be, amíg nem érkezik újabb szállítmány.

Az egészségügyi hatóságok korábbi bejelentése szerint április végéig több mint négymillió adag vakcinát vártak, de egyelőre 175 ezer dózis AstraZeneca-oltás érkezett, valamint 184 ezer dózis Johson & Johnson-védőoltás. Utóbbi szállítmány jelenleg egy Róma közeli légitámaszponton várakozik, amíg az Aifa olasz gyógyszerügynökség nem dönt a vakcina használatáról. Az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) kedden ajánlást adott ki, amely elővigyázatosságból a Johson & Johnson-vakcina használata felfüggesztését tanácsolta. Az Aifa nem hivatalos információi szerint a vakcinát hatvan év felett ajánlhatnák, hasonlóképpen az AstraZeneca-oltáshoz.

A sajtó szerint a vakcinák miatti bizonytalanság és az oltóanyag hiánya „megbénította” az eddig is lassú oltási programot.

Francesco Paolo Figliuolo tábornok, járványbiztos azzal a bejelentéssel igyekezett nyugtatni a közvéleményt, hogy hónap végéig sikerül beoltani a vakcinázásra jelentkezett nyolcvan év felettieket. Hozzátette, hogy június végéig csaknem hétmillió dózis érkezik a Pfizer/BioNTech-oltóanyagból.

A római kormány április 8-án elrendelte a korosztály szerinti oltást, mely szerint először a nyolcvan év felettieket, majd a hetvenes éveikben járókat, utánuk a hatvanasokat kell beoltani, és így tovább. Az akadozó vakcinaszállítmányok miatt azonban az egészségügyi hatóságok most a térségek járványhelyzete szerint akarják szétosztani a rendelkezésre álló oltóanyagot. A kórházak telítettsége csökkenésnek indult, de a halottak száma szerdán továbbra is magas, 469 volt, így 115 ezer fölé emelkedett a halottak száma. A regisztrált fertőzötteké meghaladta a 3,8 milliót.

December vége óta 13,7 millió olasz kapott védőoltást. A második dózisban is részesültek száma szerdán lépte át a négymilliót.

A gazdasági élet képviselői pontos dátumot sürgetnek az ágazatok újraindítására. Roberto Speranza egészségügyi miniszter májusban ígért nyitást, valószínűleg a május elsejei ünnep után. A tárcavezető bejelentette, hogy hatmillió eurót szánnak a biztonsági intézkedésekre a római Olimpiai Stadionban, ahol nézők előtt rendezik meg a nyári labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseit.

Spanyolország fenntartja, hogy augusztus végére 70 százalékos lesz az átoltottság

Carolina Darias egészségügyi miniszter azután nyilatkozott erről, hogy más európai országokhoz hasonlóan a nap folyamán Spanyolországba  is megérkezett a Johnson & Johnson (J&J) koronavírus elleni vakcinája, ám a leszállított 146 ezer adaggal mégsem kezdik meg az oltást.

A spanyol kormány kivárja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálati eredményeit, miután ennél az oltóanyagnál is hasonló vérrögképződéses eseteket jelentettek, mint az AstraZeneca készítménye esetében.

Az egészségügyi miniszter szerint amennyiben az EMA a brit-svéd vakcinához hasonló állásfoglalást tesz közzé az amerikai oltóanyagról is, akkor azonnal szétosztják a tartományok között a vakcinákat, és a 70-79 év közöttiek beoltására használják fel. Bejelentette: Spanyolország ebben a negyedévben az eddig tervezettnél 4-5 millió adaggal több védőoltást kap a Pfizer/BioNTech vakcinájából az Európai Bizottság legújabb megállapodásának köszönhetően.

A miniszter ismertetése szerint továbbra is lassan, de fokozatosan emelkedik a koronavírus-fertőzés terjedése. A járványügyi helyzet viszont nem egységes, hét tartományban és a két észak-afrikai autonóm városban az országos átlag feletti a fertőzöttek aránya. Az elmúlt egy napban több mint ötezer új fertőzöttet diagnosztizáltak, míg a regisztrált esetszám meghaladta a tízezret. A halálos áldozatok száma 265 volt az utóbbi egy hétben, a járvány kezdete óta 76 756 ember hunyt el.

Carolina Darias szerint aggodalomra ad okot egyes tartományokban az intenzív osztályokon kezelt Covid-betegek aránya is. Míg az országos átlag 21,56 százalék, addig Madridban 41, Katalóniában 38, La Riojában pedig 37 százalékos az intenzív ellátás igénybevétele.

Spanyolország eddig 13,59 millió adag vakcinát kapott, mindkét dózist 3,18 millió embernek adták be, ami a beoltandó felnőtt lakosság 7,8 százalékát, illetve a teljes lakosság 6,7 százalékát jelenti.

Belgiumban „óvatos” lazításokat vezetnek be a jövő héttől

Belgiumban szerdán a járvány visszaszorítását célzó korlátozó intézkedések jövő héttel kezdődő „óvatos” lazítása mellett döntött a kormány és a járványügyi konzultációs bizottság.

A határozat értelmében a mintegy három hétig tartó lezárás után, hétfőtől újranyithatnak az iskolák, de a középfokú oktatási intézmények második ás harmadik osztályos tanulói csak félidős távoktatásban folytathatják a tanulmányaikat. Ugyancsak hétfőtől megszűnik a nem elengedhetetlen célból történő beutazások tilalma, azonban az úgynevezett „vörös zónákból” érkezőknek 14 napos karantént és kétszeres tesztelést ír elő a belga kormány. Alexander de Croo belga miniszterelnök felhívta a figyelmet, hogy a korlátozás eltörlése ellenére sem ajánlja az „utazgatásokat”.

Április utolsó hetében ismét megnyithatják kapuikat a nem alapvető árucikkeket kínáló boltok. A kozmetikus, fodrász, masszázs- és tetoválószalonok is újra fogadhatnak vendégeket. A kormány úgy tervezi, hogy május első hetében kinyithassanak a vendéglátó egységek kültéri teraszai, a vidámparkok és a piacok. Amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, ezt követően sor kerülhet a nagyobb lélegzetű sport- és kulturális események megtartására is.

A 11 és fél milliós lélekszámú Belgiumban az új fertőzéses esetek száma, az elmúlt hét napon 19 százalékkal csökkent. Naponta átlagosan 3422 megbetegedést regisztráltak. Enyhén, 7 százalékkal csökkent a kórházi felvételek száma is, azonban a járvány okozta elhalálozási arány, 24 százalékkal nőtt az elmúlt héten. Az országban 5,49 százalékos az átoltottsági arány.

Forrás: MTI/Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »