Felgyorsította az EB a Pfizer vakcinák szállítását

Az Európai Bizottság megállapodást kötött a Pfizer és a BioNTech vállalatokkal a koronavírus elleni oltóanyagok szállításának gyorsításáról, így a gyógyszercégek a vakcinabeszerzésről szóló szerződésben szereplő 200 millió adag mellett további 50 millió adagot szállítanak vakcinájukból már áprilistól – jelentette be szerdán az uniós bizottság elnöke Brüsszelben, rövid online sajtótájékoztatóján.

Ursula von der Leyen közölte, a szóban forgó 50 millió adag vakcinát a vállalatok eredetileg 2021 negyedik negyedévében tervezték szállítani, az oltóanyag azonban már a második negyedévben a tagállamok rendelkezésére áll majd. Mint mondta, az 50 millió dózis segít pótolni a Johnson & Johnson vállalat koronavírus elleni vakcinája szállításának kedden bejelentett felfüggesztéséből adódó hiányt. Az 50 millió adag vakcinát lakosságarányosan osztják szét az uniós tagállamok között.

Elmondta, ezzel a vállalatok által szállított oltóanyag-mennyiség 250 millió adagra emelkedik a második negyedévben, és a szállítandó vakcinák több mint felét teszi ki a Pfizer/BioNTech-oltóanyag. A két cég megbízható partnernek bizonyult, teljesítették kötelezettségvállalásaikat, válaszoltak az unió igényeire. Vakcinájuk hatékonynak bizonyult, esetükben ez idáig nem vetődött fel semmiféle egészségügyi probléma – emelte ki a bizottsági elnök.

Bejelentette azt is, hogy az Európai Bizottság tárgyalásokat kezdett a Pfizer/BioNTech-kel a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyaguk beszerzéséről szóló szerződés meghosszabbításáról 2023-ig. Az immáron harmadik szerződés 1,8 milliárd adag, második generációs vakcina szállítását írja majd elő a 2022-ben és 2023-ban – közölte. Az új szerződés szerint nemcsak a vakcinák gyártása zajlik majd az Európai Unióban, hanem az azok elkészítéséhez szükséges valamennyi lényeges összetevő is az unióban fog készülni. Az Európai Bizottság más gyógyszergyártókkal is tervezi további szerződések megkötését – tájékoztatott.

Az uniós bizottság elnöke beszélt arról is, hogy a védőoltások beadása felgyorsult Európában, a tagállamok keddig több mint 126 millió adag vakcinát kaptak. Tájékoztatása szerint az unióban ez idáig beadott oltások száma átlépte a 100 milliót, melynek több mint egynegyede már a második adagot jelenti. Ezzel már több mint 27 millió ember rendelkezik védettséggel az Európai Unióban. Ursula von der Leyen hozzátette: a vírusvariánsok ellen hatékony védelem érdekében szükség lehet emlékeztető oltás beadására is az immunitás megerősítése és meghosszabbítása érdekében.

Az Európai Unióban az oltóanyagellátás akadozása miatt a beoltás folyamata lelassult az első negyedévben. Fennakadást főként az okozta, hogy az AstraZeneca gyógyszergyár az oltóanyagbeszerzésről szóló szerződésekben szereplő 120 millió adagnak kevesebb mint negyedét bocsátotta a tagállamok rendelkezésére.

A Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat és a BioNTech német biotechnológiai cég közös fejlesztésű oltóanyagából 300 millió adag beszerzéséről november végén kötött szerződést az Európai Bizottság, és december 21-én engedélyezte a koronavírus elleni vakcina alkalmazását az EU-ban. Az oltások beadása karácsonykor kezdődött meg a tagországokban. Az uniós bizottság január 8-án további 300 millió adag, koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről egyezett meg a vállalatokkal. Az érvényes szerződések jelenleg 600 millió ampulla oltóanyagot tesznek érhetővé az Európai Unió országai számára.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »