Covid-körkép: enyhítenek a csehek és szlovénok, sok a rejtőzködő fertőzött Romániában

Napi ötezer alá csökkent a héten Csehországban az újonnan igazolt koronavírus-fertőzések száma.

Az egészségügyi minisztérium honlapján szombat délelőtt megjelent kimutatások szerint előző nap 4791 új igazolt fertőzést szűrtek ki a laboratóriumok, ami tavaly december eleje óta a legalacsonyabb szám. Heti összehasonlításban majdnem ezerrel, csütörtökkel összevetve pedig ötszázzal alacsonyabb ez a mutató.

Folyamatosan csökken a kórházban kezeltek száma is. Pénteken a hivatalos statisztikák szerint 5861 személyt kezeltek a kórházakban, közülük 1287 állapotát minősítették súlyosnak az orvosok. Mindkét adat csökkenő tendenciát jelez. A speciális Covid- és intenzív osztályokon 2262 légzőkészülékkel ellátott ágy volt szabad, ami a teljes kapacitás 27 százaléka. Egy-két régióban továbbra is kritikus a helyzet.

A tavaly március elején kirobbant koronavírus-járványban Csehországban eddig 27 734 ember halt meg, a napi elhalálozások száma az utóbbi napokban 100-110 körülire csökkent. A másik oldalon felgyorsult az oltási folyamat, amelyet azonban fékez az oltóanyagok hiánya. A hivatalos statisztika szerint a vakcina első adagját eddig már több mint kétmillió ember kapta meg, közülük mintegy 700 ezer már a második adagot is. Csehországban továbbra is kizárólag az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákat használják.

Vasárnap éjfélkor lejár az október eleje óta tartó szükségállapot, és a cseh kormány úgy döntött, hogy nem kéri a meghosszabbítását. Ennek alapján megszűnik az éjszakai kijárási tilalom és a lakosság szabad mozgásának korlátozása a lakhely szerinti járásra. Hétfőn az óvodások és az alsótagozatos iskolások egy része visszatérhet a tantermekbe, megnyílnak a gyermekruházatot és lábbelit árusító üzletek, valamint a papír- és írószerboltok is.

Szlovénia enyhített a korlátozásokon

Szlovénia fokozatosan enyhít a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon, így szombattól már nem kötelező a szájmaszk szabadtéri viselése, amennyiben betartható a másfél méter távolság, hétfőtől pedig feloldják az éjszakai kijárási tilalmat is – írta a helyi sajtó.

A ljubljanai kormány péntek este hozott döntése alapján ugyanakkor – néhány kivétellel – továbbra sem lehet egyik régióból a másikba utazni, ezt csak 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel lehet megtenni, ami kiváltható oltási bizonyítvánnyal vagy igazolással arról, hogy az illető már átesett a fertőzésen.

Továbbra sem lehet összejöveteleket tartani. Szigorúan tilos az esküvők, különböző rendezvények és ünnepségek rendezése. Engedélyezik azonban a vallási szertartásokat, de 30 négyzetméterre csak egy résztvevő juthat. Újdonság, hogy kinyitnak a könyvtárak, galériák, múzeumok. Tíz főig pedig – a megfelelő távolság betartása mellett – engedélyezik a közvetlen érintkezés nélküli sportokat is.

Szlovéniában a kormány április 11-ig – a húsvéti időszakra – teljes zárlatot rendelt el. Hétfőtől azonban az iskolások és az óvodások visszatérhetnek az oktatási és nevelési intézményekbe, valamint újra nyithatnak az üzletek és a szolgáltatások.

A kabinet formálisan egy hónappal, május 18-ig meghosszabbította a járványhelyzetet az egész országra vonatkozóan, valamint változtatott a januárban elfogadott ütemterven, amelyben a közlekedési lámpákéhoz hasonló színkódos rendszer alapján határozza meg, milyen enyhítéseket vezetne be piros, narancssárga, sárga vagy zöld besorolás esetén.

A piros szakaszban, amelybe hétfőtől kezdve tartozik Szlovénia, a fertőzöttek számának heti átlaga nem haladhatja meg 1350, a kórházban kezelt betegek száma pedig az 1200 főt. Ellenkező esetben, az a régió, amelyben ezek a számok magasabbak, újra fekete besorolást kap, ami a húsvétihoz hasonló lezárást jelent.

Újabb enyhítések akkor léphetnek életbe, amikor heti bontásban ezer fő alá csökken az új fertőzöttek, valamint a kórházban kezelt betegek száma. Ebben az esetben a narancssárga szakaszba lép Szlovénia, és újraindulhat a felsőoktatási intézményekben az oktatás, tíz főig engedélyezik az összejöveteleket, kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai és kerthelyiségei, valamint megszüntetik lakhelyelhagyási tilalmat.

Ukrajnában megint csaknem négyszázan haltak meg egy nap alatt

Nem lassul Ukrajnában a koronavírus-járvány terjedése, szombatra is mintegy 17,5 ezer új fertőzöttet és csaknem négyszáz elhunytat jegyeztek fel egy nap alatt, az aktív betegek száma pedig már megközelítette a négyszázezret. Kórházba az elmúlt napban ismét sok, 4709 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, számuk a megelőző napon is ötezer közeli, azelőtt pedig ötezer fölötti volt.

Az egészségügyi minisztérium szombaton közzétette a régiók járványhelyzet szerinti frissített besorolását. A legsúlyosabb, „vörös” kategóriában van a főváros, és 11 megye – köztük Kárpátalja -, 11 megye „narancs” és csak kettő, Herszon és Ivano-Frankivszk megyék „sárga” besorolásúak.

Romániában átlépte az egymilliót az azonosított fertőzések száma

A mintegy húszmilliós lakosságú országban tavaly február 26-án fedezték fel az első koronavírus-fertőzést. Az azóta eltelt 13 és fél hónap alatt tehát a lakosság legalább 5 százaléka kapta el a fertőzést, és a beazonosított fertőzöttek 2,5 százaléka meghalt.

A bukaresti média szerint azonban a koronavírusos betegek jelentős része nem kerül be a hivatalos statisztikákba. Egyre növekszik ugyanis a „rejtőzködő” fertőzöttek száma, akik – a kéthetes elkülönítést elkerülendő – nem jelentik be a hatóságoknak, ha pozitív eredményt mutat az otthon elvégzett koronavírus-gyorstesztjük.

Romániában tavaly december 4-én lépte át a félmilliós küszöböt a hivatalos fertőzésszám, vagyis az utóbbi négy hónapban ugyanannyi fertőzést regisztráltak, mint a megelőző kilenc és fél hónapban.

A stratégiai kommunikációs törzs szombati jelentése szerint az utóbbi 24 órában 4310 új fertőzöttet azonosítottak, ami csaknem húsz százalékkal marad el az utóbbi két hét átlagától. Az utóbbi napon az átlagosnál valamivel kevesebb, 139 koronavírusos beteg vesztette életét, és – az előző napi rekordnál néggyel kevesebb – 1492 súlyos esetet ápolnak az intenzív terápián.

A járvány statisztikai adatait feldolgozó portálok kiszámították, hogy a reprodukciós ráta március 23-án esett 1 alá Romániában, tehát ettől kezdődően lassul a járvány terjedésének üteme. Ez a mutató azt jelzi, hogy egy fertőzött hány másik embert fertőz meg, és tartósan 1 alá kell szorítani, ahhoz, hogy a járványt meg lehessen fékezni.

Romániában április elseje óta csökkenőben van az aktív fertőzöttek száma, az utóbbi héten pedig az előző hetinél több mint ötezerrel kevesebb (32 641) fertőzést diagnosztizáltak.

Forrás: MTI/Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »