Országos zárlat lépett életbe Szlovéniában

Szlovéniában csütörtöktől életbe lépett az országos zárlat: lakhelyelhagyási tilalmat vezettek be, és az iskoláknak ismét online oktatásra kellett átállniuk – írta a helyi sajtó.

A 11 napra szóló teljes lezárás időszakában korlátozták a tömegközlekedést, és hétvégi, ünnepi menetrendet vezettek be. A legtöbb üzletnek be kellett zárnia, a vállalatoknak és az intézményeknek pedig távmunkára kellett átállniuk. Egyedül húsvét vasárnapján lesznek enyhítések. Aznap feloldják a lakhelyelhagyási tilalmat, és engedélyezik a családi összejöveteleket legfeljebb öt felnőttig, a hozzájuk tartozó gyerekekkel.

Az országban csütörtökre 1335-tel több mint 210 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt egy napban hét beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 4054-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 518-an vannak kórházban, 108-an intenzív osztályon.

Horvátország

Horvátországban az elmúlt napon 2422 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 274 054-et. Az elmúlt 24 órában húszan haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5967-re emelkedett. Kórházban 1390 beteget ápolnak, közülük 155-en vannak lélegeztetőgépen.

Vili Beros egészségügyi miniszter a kormány csütörtöki ülésén elmondta: az elmúlt hónaphoz képest megkétszereződött az intenzív osztályon kezelt betegek, és 60 százalékkal nőtt a kórházban kezelt betegek száma. Minden jel arra mutat, hogy van még mit tenni a járvány megfékezésének érdekében – hangsúlyozta.

A kormány április 1-jétől könnyített a beutazási feltételeken. Mostantól antigén gyorsteszttel és – függetlenül a vakcina származási országától – oltási bizonyítvánnyal is be lehet utazni Horvátországba. Eddig – néhány kivétellel – 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel lehetett csak átlépni a határt.

Csehország

A koronavírus-járvány több mint egy éve alatt most márciusban haltak meg a legtöbben Csehországban.

A cseh egészségügyi minisztérium csütörtökön nyilvánosságra hozott kimutatása szerint márciusban 5779 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben, ami mintegy 800-zal több, mint az eddig legtragikusabb decemberi adat. A tavaly márciusban kirobbant járványnak március végéig 26 586 áldozata van.

A cseh egészségügyi szakembereknek az a meggyőződése, hogy a járványt csak az oltásokkal lehet véglegesen legyőzni. A 10,7 millió lakosú Csehországban eddig több mint félmillió ember kapta már meg a vakcina mindkét adagját, míg az első adagot 1,2 millióan.

A járvány terjedése az utóbbi hetekben lassulást jelez. Szerdán a laboratóriumi szűrések 7205 új igazolt fertőzést mutattak ki, 1600-zal kevesebbet, mint egy hete, és 1400-zal kevesebbet, mint kedden. Míg a napi új fertőzések száma aránylag gyorsan csökken, a kórházak leterheltségének mérséklődése lassúbb. Tény azonban, hogy a kórházakban kezelt betegek száma, valamint a súlyos eseteké is, hetek óta szintén folyamatos csökkenést mutat.

Románia

Romániában szerda este a korábbi napokhoz képest kevesebb résztvevővel folytatódtak a járványügyi korlátozások elleni tüntetések, a hatóságok pedig a hétfői, erőszakba torkollott demonstrációt meghirdető ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) vezetőit is megbírságolták – közölte csütörtökön a Digi24 hírtelevízió.

A csendőrség összesítése szerint szerda este – a korábbi 70-hez képest – már csak 44 településén voltak kisebb-nagyobb tüntetések, ezek közül tíz esetben a résztvevők száma meghaladta a törvényes előírásokban megszabott százat.

A Digi24 úgy értesült: az AUR két társelnökére, George Simionra és Claudiu Tarziura, a nacionalista és vírustagadó szólamokkal frissen parlamenti képviselethez jutott pártból immár kizárt Diana Sosoaca szenátorra és az AUR további öt tisztségviselőjére egyenként 15 ezer lejes (1 millió 110 ezer forint) bírságot szabtak ki a hatóságok, mivel őket tartják felelősnek a hétfői rendbontásért.

Romániában vasárnap este kezdődött tüntetéssorozat, miután hatályba lépett az a kormányhatározat, amely két órával növeli az éjszakai kijárási tilalom időtartamát, és csökkenti az üzletek nyitvatartási idejét azokon a településeken, amelyeken felgyorsult a koronavírus-fertőzések terjedési üteme. Hétfőn az AUR bejelentette, hogy „csatlakozik” a tiltakozáshoz, és felszólította híveit, hogy minden megyeszékhelyen vonuljanak a kormánybiztosi (prefektusi) hivatal elé.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »