Egyre nagyobb gondot okoz a fegyvertartás szabályozatlansága az USA-ban

Népegészségügyi válságnak és járványnak nevezte az Egyesült Államokban egyre gyakoribbá váló fegyveres erőszakot Joe Biden amerikai elnök csütörtökön, a Fehér Ház Rózsakertjében, ahol a fegyvertartás szigorításával kapcsolatos intézkedéseket jelentette be.

Az elnök Kamala Harris alelnök és Merrick Garland igazságügyi miniszter társaságában, a fegyveres erőszak által érintett személyek és családtagjaik előtt úgy fogalmazott: “az elnökként rendelkezésemre álló összes erőforrást felhasználom az amerikai nép biztonságának megőrzése érdekében és a fegyveres erőszak ellen.”

Joe Biden bejelentette például, hogy utasította az Igazságügyi Minisztériumot: dolgozzanak ki új szabályokat az úgynevezett szellemfegyverekre. Ezeket a kézzel összeállítható, sorozatszámmal nem rendelkező fegyvereket ugyanis nehéz nyomon követni. Ezen kívül az elnök jogi lehetőséget biztosítana az államok számára, hogy elvegyék a fegyvert azoktól a személyektől, akiket veszélyesnek ítélnek meg. Biden változtatna a stabilizátorral ellátott módosított pisztolyok besorolásán is, hogy azok a lőfegyvertörvény hatálya alá kerüljenek, valamint anyagi támogatást biztosítana az erőszakra hajlamos közösségek körében indított megelőző programok számára.

“A javaslataim közül egyik sem sérti a második alkotmánykiegészítést” – mondta Biden, arra utalva, hogy a változtatások kritikusai gyakran azt hozzák fel érvként, hogy a tervezett döntések a szabad fegyvertartás alkotmányban rögzített jogának csorbulását okozhatják.

Az amerikaiak ráadásul azon túl, hogy jogukban áll fegyvert vásárolni, imádják is a pisztolyokat és puskákat. Szinte minden élethelyzetben megtalálják az indokot arra, hogy miért kell még egy fegyver. Az alábbi grafikonon az látható, hogy a koronavírus-járvány miatt (!) milyen mértékben ugrott meg a havi fegyvereladások száma:

És ha azt hinnénk, hogy ez csak egy egyszeri megugrás volt, íme néhány további adat:

  • 2020-ban összesen közel 23 millió darab lőfegyvert adtak el, ami 64%-os növekedés az előző évi adathoz képest
  • 2021 januárjában több mint 2 millió darab lőfegyvert adtak el, ami 80%-os ugrás a tavaly januári számokhoz képest
  • Hivatalos statisztika ugyan nem áll rendelkezésre, de a National Shooting Sports Foundation tavaly nyári felmérése szerint a vevők 40%-a vásárolt először fegyvert, azaz a maradék 60% már a második vagy sokadik pisztolyát / puskáját vette meg
  • Az elérhető adatok szerint 393 millió lőfegyver van regisztrálva az Egyesült Államokban, miközben a teljes lakosságszám (gyermekekkel együtt) 332,5 millió

Egyre több a lövöldözés

A fegyvertartás szigorítása azután került újra előtérbe az Egyesült Államokban, hogy a múlt hónapban két olyan súlyos támadás is történt, amelynek során az elkövetők lőfegyvereket használtak. Március közepén 10 embert mészároltak le egy élelmiszerüzletben a Colorado állambeli Boulderben, majd egy hét múlva egy fegyveres 8 embert gyilkolt meg a Georgia állambeli Atlantában.

“Minden nap 360 embert lőnek le az országban és közülük 106-an meghalnak.” – szögezte le Joe Biden.

Az elnök kifejtette: egyik legfontosabb feladatának tartja, hogy megszüntessék azt a jogi helyzetet, amely lehetővé teszi, hogy az Egyesült Államokban a fegyvergyártó cégek nem vonhatók felelősségre.

“Az egyetlen iparág Amerikában, egymilliárd dolláros iparág, amelyet nem lehet beperelni” – mondta az elnök, aki szerint a kongresszusnak mindenképpen lépnie kell ebben az ügyben.

Biden azt is bejelentette, hogy David Chipmant, a fegyvervásárlás és fegyvertartás korlátozásának támogatóját fogja kinevezni az Egyesült Államok Alkohol-, Dohány-, Lőfegyver- és Robbanóanyag-ügyi Irodájának (ATF) vezetésére. Chipman korábban 25 évig dolgozott ATF-munkatársként.

Joe Biden nem titkolt célja az lenne, hogy egyszerűen tiltsák be a támadó gépfegyvereket, véleménye szerint a civileknek az országban nem lehet szükségük olyan fegyverekre, amelyeket háborúkban használnak.

Forrás: MTI / AP

Friss hírek

Két hónapos csúcsa közelében forog a DAX

Kedvező ma a hangulat az európai tőzsdéken, amit az egészségügyi, illetve az utazási és szabadidős szektorok papírjainak emelkedése vezet. A friss GDP-adatok azt mutatták, hogy a brit gazdaság a vártnál kevésbé esett vissza a második negyedévben, ennek ellenére a brit gazdaság kilátásai továbbra is gyengék.

Read More »

Egyhavi csúcson járt ma az euró

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon. Az eurót a dollárral szemben ismét 1,03 felett jegyzik, ami egy hónapos csúcsot jelent. A dollár árfolyamának gyengülése a vártnál alacsonyabb amerikai inflációs adatok miatt következett be.

Read More »