Moszkva visszakéri a Szlovákiának leszállított vakcinákat

Szerződésszegés miatt Szlovákiának vissza kell szolgáltatnia a számára leszállított Szputnyik V vakcinát – közölte az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó és külföldi gyártását menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) csütörtökön a Twitteren.

„Sajnálatos módon, a hatályos szerződést megsértve a (szlovák) Gyógyszerfelügyeleti Állami Intézet (SIDC – State Institute for Drug Control) szabotázst követett el, szándékosan olyan laboratóriumba küldve tesztelésre a Szputnyik V-t, amely nem tartozik az EU gyógyszerfelügyeleti hálózatához, noha ilyen laboratóriumok hozzáférhetők voltak” – állt a RFPI közleményében.

A szlovák szakhatóság korábban kifogásolta, hogy az Oroszországból érkezett vakcina nem egyezik meg azokkal a mintákkal, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgál, és amelyet a The Lancet szakfolyóirat is tanulmányozott. Ezt az állítást a RFPI hazugságnak minősítette.

„Az SIDC dezinformációs kampányba kezdett a Szputnyik V ellen és újabb provokációkra készül. Az SIDC azon állítása, miszerint a Szlovákiába eljuttatott Szputnyik V-szállítmány nem ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a The Lancet által leírt vakcina, hamis hír” – állította az RFPI a Kommerszant című lap beszámolója szerint.

Oltáshoz elõkészített Szputnyik V koronavírus elleni vakcinák a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. április 8-án. Fotó: MTI/Vajda János

Az orosz szuverén alap hangsúlyozta, hogy a vakcinaszállítmányokat a Gamaleja Intézet szigorú minőségellenőrzésnek veti alá, és annak minőségét 59 ország szabályozói megerősítették. Az RFPI azzal a kéréssel fordult a szlovák kormányhoz, hogy az EU által hitelesített laboratóriumba küldje tesztelésre a vakcinát, és április 6-án levelet küldött a vakcina visszaszolgáltatását kérve a sokszoros szerződésszegés miatt, mégpedig azért, hogy más országokban még fel lehessen használni.

Pozsony – még Matovic kormányfősége idején – 2 millió Szputnyik V vakcina beszerzéséről egyezett meg az orosz féllel, ebből eddig 200 ezer érkezett meg Szlovákiába, de felhasználására nem került sor, mivel az oltóanyagról az állami gyógyszerfelügyelet (SÚKL) mindezidáig nem adott ki végleges szakvéleményt.

Erről az SIDC vezetője, Zuzana Batová a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek nyilatkozva csütörtökön azt mondta: a vakcina bizonyos vizsgálati szempontokból megfelelőnek bizonyult, de a Szputnyik gyártója továbbra sem juttatta el hozzájuk a szakvélemény elkészítéséhez általuk kért adatok közel 80 százalékát. Batová ekkor jelezte azt is, hogy nem azonosak a Lancet szakfolyóiratban megjelent klinikai tanulmány során használt vakcina gyártási sorozatának jellemzői a Szlovákiába küldött gyártási sorozatéval.

A Szputnyik V vakcina beszerzéséről szóló szerződés Pozsonyban komoly politikai ellenállásba ütközött, ami végül Igor Matovic szlovák miniszterelnök lemondásához vezetett.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »