Mario Draghi sem lesz Erdogan kedvence

A török külügyminisztérium csütörtök este bekérette Olaszország ankarai nagykövetét, Massimo Gaianit, miután Mario Draghi olasz miniszterelnök nem sokkal korábban „diktátornak” nevezte Recep Tayyip Erdogan török államfőt.

Draghi csütörtök esti római sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva elfogadhatatlannak nevezte Ursula von der Leyen „megalázását” az Ankarában, Recep Tayyip Erdogan török elnökkel tartott találkozón, amikor Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével kedden Ankarába látogatott és von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének csak a terem egy távolabbi pontján, egy díványon jutott hely.

https://www.instagram.com/p/CNXcB9AqYyt/

Draghi egyúttal azt mondta, hogy Erdogan olyan „diktátor, akivel együtt kell működni, megfelelő egyensúlyt teremtve”.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter az olasz nagykövet bekéretése mellett a Twitter-fiókján is reagált Draghi szavaira. Elfogadhatatlannak, populistának és csúnyának minősítette az olasz kormányfő szavait, amelyeket határozottan elítélt. Cavusoglu bejegyzésében külön kiemelte, hogy míg Draghi kinevezett, addig Erdogan választott vezető.

Von der Leyen, Michel és Erdogan keddi ankarai találkozóján csak két fő részére készítettek ki karosszéket a terem közepén, amelyeken Erdogan és Michel foglalt helyet. Erdogan és Michel kényelmesen leültek, von der Leyen pedig kissé értetlenül állva maradt. Az EB elnökének végül egy távolabbi díványon jutott hely (lásd a fenti videón).

Az ülésrend felháborodást váltott ki a közösségi médiában, egyesek szexizmussal, illetve azzal vádolták a török vezetést, hogy szándékosan megsértette a bizottság elnökét. A von der Leyennel szembeni bánásmódot az Európai Bizottság is bírálta. A bizottság elnökének szóvivője szerdán kijelentette: von der Leyent „meglepte”, hogy őt nem Erdogan mellé, egy karosszékbe ültették, hanem egy díványon kapott helyet. Mindazonáltal – mint a szóvivő fogalmazott – előnyben részesítette a tárgyalásokat a protokolláris kérdésekkel szemben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Euronews

Friss hírek

Csehországban az átlagbérnél 30%-kal magasabb lesz a tanárok fizetése

Az országos bruttó átlagbérek legalább 130 százalékára emelkedik jövő januártól a pedagógusok havi fizetése Csehországban. A vonatkozó törvények módosításait a képviselőház korábbi igenje után csütörtökön a felsőház, a szenátus is elfogadta. A jogszabály életbe lépéséhez most már csak az államfő aláírása szükséges, ami ebben az esetben csak formalitás.

Read More »