Mark Rutte negyedszer is miniszterelnök lehet

Az exit poll szerint a Mark Rutte miniszterelnök vezette kormánypárt, a konzervatív-liberális Szabad Demokrata Néppárt (VVD) szerezte a legtöbb szavazatot a hollandiai parlamenti választásokon.

A részvételi arány a legfrissebb információk szerint 81 százalékos volt. Az előrejelzések szerint a VVD 35 helyet szerzett a holland parlament 150 fős alsóházában, kettővel többet, mint az előző – 2017-es – parlamenti választásokon. A Sigrid Kaag által vezetett balliberális 66-os Demokraták párt végzett a második helyen 27 mandátum elnyerésével. A harmadik a Geert Wilders nevével fémjelzett, ellenzékben lévő, bevándorlásellenes Szabadságpárt, amelynek jelöltjei 17 helyet kaptak a holland törvényhozásban.

A Thierry Baudet vezette euroszkeptikus Fórum a Demokráciáért 8 helyet szerzett az exit poll szerint. Valószínűsíthető, hogy két kisebb, nemrégiben alakult pártformáció, az EU-párti Volt és a populista Helyes Válasz 2021 (JA21) is bekerül a holland parlamentbe.

Sikeres kormányalakítás esetén Mark Rutte immár negyedik miniszterelnöki mandátumát kezdheti, és ő lesz Hollandia leghosszabb ideig hatalmon lévő kormányfője. Az exit poll szerint Ruttének legalább két párttal kell koalícióra lépnie, hogy megszerezze a parlamenti többséghez szükséges 76 mandátumot.

https://www.instagram.com/p/CMhCx-4hkVn/

A koronavírus-járvány miatt bevezetett biztonsági intézkedések miatt három napig tartó választásokon rekordmennyiségű, 37 párt versengett a parlament alsóházának 150 székéért.

Forrás: MTI / Instagram

Friss hírek

www.oxfordcorner.hu

Miért éri meg nyelvkönyvekre költeni? (x)

Bár az emberek pénzügyi helyzete manapság kevés úgymond felesleges dolog megvételét teszi lehetővé, mi mégis azt tanácsoljuk, hogy Gárdonyi Géza gondolatai lebegjenek a szemünk előtt: a könyvekre költött pénz elsőre úgy tűnik, ablakon kidobott pénz, holott pont olyanok, mint a vetőmag.

Read More »