Újabb gyanús, trombózisos eseteket találtak Spanyolországban

A spanyol gyógyszerügynökség (AEMPS) két újabb trombózisos esetet vizsgál az AstraZeneca-vakcinával kapcsolatban – közölte a Carolina Darias egészségügyi miniszter szerdai esti sajtótájékoztatóján Madridban.

Tájékoztatása szerint arra keresik a választ, hogy az eddig ismert három spanyol esetben a vakcina mellékhatásaként alakult-e ki trombózis pácienseknél. Mint mondta, az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyagot eddig több mint 975 ezren kapták meg Spanyolországban.

A szaktárca közleményben részletezte, hogy a két páciens egyike stroke következtében életét vesztette. A spanyol sajtó információi szerint egy 43 éves málagai tanárnőről van szó, aki kedden hunyt el és nem volt fennálló betegsége. Az oltást március 3-án kapta meg, és pár órával az oltás beadása után már rosszul érezte magát és fejfájásra panaszkodott de ezt az orvosok az oltás mellékhatásának tekintették. Napokkal később visszatért a kórházba, mert még mindig nem javult az állapota, ekkor pedig már vérrögöt találtak az agyában. A vérrögöt sürgősségi műtéttel megpróbálták eltávolítani, de nem tudták megmenteni az életét.

Számos országhoz hasonlóan Spanyolország hétfőn ideiglenesen felfüggesztette az AstraZeneca-vakcina alkalmazását, amíg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálata le nem zárul arról, hogy van-e összefüggés a megbetegedések és az oltás között.

Carolina Darias beszámolt arról is, hogy a dél-európai országba eddig 7,68 millió oltóanyag érkezett három európai engedéllyel rendelkező gyártótól, amelyekből 5,85 millióan az első, 1,8 millióan mindkét dózist megkapták. A miniszter elmondta: a járvány mérséklődésének üteme lelassult, ezért fokozott óvatosságot, az egészségügyi előírások betartását kérte mindenkitől.

Az elmúlt 24 órában háromezer új esetet diagnosztizáltak, míg a regisztrált esetszám hatezerrel emelkedett, az aktív fertőzöttek száma jelenleg 275.609 a közel 47 milliós országban. A járvány kezdete óta már több mint 3,2 millió embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

Az utóbbi egy hétben 405-en hunytak el, a halálos áldozatok száma elérte a 72793-at, ezzel 1 millió lakosra vetítve 1556 a halálozások száma.
Utóbbi adat Csehországban jelenleg 2249, Belgiumban 1944, az Egyesült Királyságban 1847, Magyarországon pedig 1828.

Forrás: MTI / El País / Worldometers

Friss hírek

REPowerEU: itt az EU terve, hogy miként válhatunk le mielőbb az orosz gázról

Az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség felszámolására energiatakarékosságot - egyebek mellett a háztartások energiafogyasztásának csökkentését - szorgalmazza az Európai Bizottság szerdán bemutatott REPowerEU című javaslatában, amely a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiaellátást célzó közös európai fellépésre vonatkozik.

Read More »

Mit tud egy modern ceruza? (x)

Az érintőképernyők szép lassan beszivárogtak az életünk minden részére. Ott vannak mindennapjainkban a telefonjainkon, táblagépeinken, éttermekben rendelésnél vagy akár a bankban készpénzfelvételnél is.

Read More »