Akár 9 hónapig is tarthatnak a Covid tünetei

A legújabb adatok arra utalnak, hogy a Covid-19-ben szenvedő betegek a kezdeti fertőzés után akár kilenc hónapig is szenvedhetnek különféle tünetektől – mondta Dr. Anthony Fauci ismert járványügyi szakember, a Fehér Ház vezető orvosi tanácsadója.

A washingtoni egyetem kutatói nemrégiben megállapították, hogy a betegek 30%-a számolt be tünetekről kilenc hónappal azután, hogy elkapták a fertőzést – nyilatkozta Fauci újságíróknak. Az emberek kimerültségről, légszomjról, alvászavarokról és egyéb, több hónapig tartó tünetekről panaszkodtak.

A „hosszú Covid” tünetei – amelyeket a kutatók jelenleg „akut Covid-19 utáni következményeknek” (Post-Acute Sequelae of Covid-19 – PASC) neveznek – akár jóval később is kialakulhatnak, súlyosságuk pedig az enyhétől egészen odáig terjedhet, hogy a beteg cselekvőképtelenné válik.

„A probléma nagysága nem teljesen ismert” – mondta Fauci, hozzátéve, hogy a PASC-ről olyan emberek is beszámoltak, akiknél betegségük ideje alatt nem vált szükségessé a kórházi kezelés, illetve akiknél a tünetek csak azután jelentkeztek, hogy már régen átestek magán a vírusfertőzésen (és elvileg meggyógyultak).

Az orvosszakértők világszerte azon dolgoznak, hogy diagnosztizálják és kezeljék a tartós Covid-19 tünetekben szenvedő embereket. A mostani tanulány azért is fontos mérföldkő, mert egyrészt eddig korlátozott számú olyan értekezés készült, amelyben leírják, hogy melyek a leggyakoribb „hosszú Covid” tünetek, illetve mennyi ideig tarthatnak, másrészt a hangsúly eddig elsősorban a súlyos vagy halálos betegségben szenvedőkre irányult, nem pedig azokra, akik felépültek, de továbbra is elhúzódó mellékhatásokról panaszkodnak.

  • Korábban írtuk:

Forrás: CNBC

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »