Akár 9 hónapig is tarthatnak a Covid tünetei

A legújabb adatok arra utalnak, hogy a Covid-19-ben szenvedő betegek a kezdeti fertőzés után akár kilenc hónapig is szenvedhetnek különféle tünetektől – mondta Dr. Anthony Fauci ismert járványügyi szakember, a Fehér Ház vezető orvosi tanácsadója.

A washingtoni egyetem kutatói nemrégiben megállapították, hogy a betegek 30%-a számolt be tünetekről kilenc hónappal azután, hogy elkapták a fertőzést – nyilatkozta Fauci újságíróknak. Az emberek kimerültségről, légszomjról, alvászavarokról és egyéb, több hónapig tartó tünetekről panaszkodtak.

A “hosszú Covid” tünetei – amelyeket a kutatók jelenleg “akut Covid-19 utáni következményeknek” (Post-Acute Sequelae of Covid-19 – PASC) neveznek – akár jóval később is kialakulhatnak, súlyosságuk pedig az enyhétől egészen odáig terjedhet, hogy a beteg cselekvőképtelenné válik.

“A probléma nagysága nem teljesen ismert” – mondta Fauci, hozzátéve, hogy a PASC-ről olyan emberek is beszámoltak, akiknél betegségük ideje alatt nem vált szükségessé a kórházi kezelés, illetve akiknél a tünetek csak azután jelentkeztek, hogy már régen átestek magán a vírusfertőzésen (és elvileg meggyógyultak).

Az orvosszakértők világszerte azon dolgoznak, hogy diagnosztizálják és kezeljék a tartós Covid-19 tünetekben szenvedő embereket. A mostani tanulány azért is fontos mérföldkő, mert egyrészt eddig korlátozott számú olyan értekezés készült, amelyben leírják, hogy melyek a leggyakoribb “hosszú Covid” tünetek, illetve mennyi ideig tarthatnak, másrészt a hangsúly eddig elsősorban a súlyos vagy halálos betegségben szenvedőkre irányult, nem pedig azokra, akik felépültek, de továbbra is elhúzódó mellékhatásokról panaszkodnak.

  • Korábban írtuk:

Forrás: CNBC

Felkapott hírek

Friss hírek

Ma nyitnak az üzletek és teraszok Angliában

A hétfőn életbe lépett második átfogó enyhítési intézkedés értelmében kinyithatnak a nem alapvető közszükségleti cikkeket árusító üzletek és a belföldi turizmus is megindulhat. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 270 ezer Nagy-Britanniában - ez az adat január végén még 2 millió feletti volt.

Read More »