Romániában is terjed a vírus brit változata

Már Románia megyéinek felében megjelent a koronavírus brit mutációja, és nagy a valószínűsége, hogy rövidesen az ország egész területén elterjed – állapította meg kedden közzétett elemzésében a román közegészségügyi intézet (INSP).

Négy laboratórium csaknem 500 koronavírusteszt alaposabb elemzése nyomán 136 esetben azonosította a Nagy Britanniában felfedezett B.1.1.7-es genetikai szekvenciát, ami több mint 27 százalékos találati arányt jelent.

Az INSP szerint az igazolt esetek 57 százalékában ellenőrizhetetlen, közösségi terjedésről van szó: a járványtani vizsgálattal nem sikerült megállapítani a fertőzés forrását. A brit mutációval fertőzöttek mindössze 4 százaléka érkezett az Egyesült Királyságból.

Az új mutációval fertőzöttek csaknem felét Bukarestben, illetve a főváros metropolisz-övezetének számító Ilfov megyében azonosították, 15 százalékát pedig Temes és Kolozs megyében találták, elsősorban a 25 és 55 év közötti korosztálynál. A többi (dél-afrikai, brazil) új vírusvariánst eddig nem mutatták ki Romániában.

Az INSP szerint ahhoz, hogy az új vírusmutációk azonosítása után hatékonyabbá lehessen tenni a járványtani vizsgálatot, a szekvenciális tesztelések kiterjesztésére és az eredmények gyorsabb közlésére lenne szükség. A román közegészségügyi intézet közleménye a brit hatóságoktól származó adatokra hivatkozva arra figyelmeztet, hogy az új vírusvariáns fokozottan fertőző, és az időseknél gyakrabban okoz súlyos megbetegedést.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek