Hollandiában is terjed a vírus brit változata

A korábbinál fertőzőbb, elsőként Nagy-Britanniában azonosított vírusvariáns két hete még az újonnan feljegyzett esetek harmadáért, a múlt hét folyamán azonban már csaknem a feléért volt felelős Hollandiában – idézte Hugo de Jonge holland egészségügyi miniszter parlamenti beszámolóját hétfőn a helyi sajtó.

A miniszter azt is közölte, hogy a járvány terjedését nyomon követő jelentés szerint a brit vírusvariáns legalább 50 százalékkal fertőzőbbnek bizonyul a korábbi vírusnál.

Az illetékes holland közegészségügyi hatóság és a Wordlometers hétfői adatai szerint mindezek ellenére folytatódik a járványhelyzet év eleje óta tartó javuló tendenciája. A múlt hét folyamán átlagosan naponta 4284 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust; ez az adat 19 százalékkal alacsonyabb a megelőző héten feljegyzett számoknál. A hétfői esetszám a négy hónapja regisztrált legalacsonyabb napi adat – közölték.

Kórházban jelenleg 2270 embert ápolnak a koronavírus-járvánnyal összefüggésben. Noha a betegek száma mintegy 50-nel magasabb a vasárnap közölt adatoknál, heti összehasonlításban öt százalékkal kevesebb, mint múlt héten. Közülük 639-en részesülnek intenzív ellátásban, számuk mintegy hét százalékos csökkenést mutat. A járvány következtében a múlt hét folyamán átlagosan naponta 67 ember halt meg, 15 százalékkal kevesebben, mint az előző héten. Az illetékes hatóság hétfőn 27 halálesetről számolt be. A járvány kezdete óta Hollandiában 992 084 ember fertőződött meg az új típusú koronavírussal és 14 108 ember vesztette életét a Covid-19 betegség szövődményeiben.

Mi lesz a kijárási tilalommal?

A holland kormány a fertőzés terjedésének megfékezésére hozott számos rendkívüli intézkedés mellett a járvány harmadik hullámának elkerülése érdekében nemrégiben este fél kilenctől reggel fél ötig tartó kijárási tilalmat léptetett életbe.

Helyi sajtóbeszámolók szerint a holland rendőrség a hétvégén csaknem 1600 esetben intézkedett a rendkívüli intézkedések megszegőivel szemben és mintegy 980 esetben szabott ki legalább 95 eurós (mintegy 34 ezer forintos) bírságot. Információk szerint a holland kormány az általános iskolák újranyitását és a kijárási tilalom feloldását fontolgatja.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Piaci körkép: aggódik, de még kitart Európa

A DE30 éles eséssel kezdte a mai napot, de az index el tudott pattanni napi mélypontjáról a július közepén indult esés 50%-os visszatérési szintjének környékén (15.415 pont). Míg Ázsiában, leginkább Kínában borús a hangulat, úgy tűnik, Európában még nem adják fel a harcot a bikák.

Read More »

Augusztustól szigorít a beutazási feltételeken Hollandia

Augusztus 8-tól csak a teljes beoltást igazoló tanúsítvánnyal vagy negatív koronavírus-teszttel lehet belépni az országba - közölte Mark Rutte holland ügyvezető miniszterelnök hétfőn. Az intézkedés az összes unión belül utazót érinteni fogja, fő oka pedig az aktív fertőzöttek számának erőteljes és hirtelen megugrása.

Read More »