A bitcoin veszélyeire figyelmeztetett az amerikai pénzügyminiszter

A volt jegybankelnök, jelenleg amerikai pénzügyminiszter Janet Yellen hétfőn figyelmeztetést adott ki a közvélemény és a befektetők számára, melyben a kriptovaluta veszélyeire figyelmeztetett.

Janet Yellen először is elmondta, hogy a bitcoinnal végzett tranzakciók rendkívüli módon nem hatékonyak, ráadásul sok esetben illegális tranzakciók elfedésére használják, kihasználva a kriptovaluta nyújtotta anonimitást.

Ha csak a bitcoin alternatív fizetőeszközként történő felhasználását nézzük, a pénzügyminiszternek kétségtelenül igaza van, a bitcoin árfolyama ugyanis a legutóbbi egy éven belül volt 5.000 dollár alatt és 50.000 dollár felett is – stabilnak tehát semmiképpen nem lehet nevezni.

https://www.instagram.com/p/CLnH56unHsT/
„A bitcoin egy nagyon spekulatív eszköz, és azt gondolom, az embereknek tisztában kell lenniük azzal, hogy rendkívüli módon volatilis tud lenni. Aggódom a potenciális veszteségek miatt, amit a befektetők elszenvedhetnek” – mondta Yellen.

Yellen a heves áringadozások mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a bitcoin „bányászata” és az tranzakciók feldolgozása hatalmas energiafelhasználással jár, ami ellentétben áll a környezetvédelmi célokkal. A bitcoinbányászat keretében bonyolult matematikai egyenleteket kell megoldaniuk a rendszerbe bekapcsolt számítógépeknek, amihez persze áramfelhasználás szükséges, így a folyamat karbonlábnyoma hatalmas. A bitcoin áramfelhasználása nagyságrendileg megegyezik egy kisebb ország energiaszükségletével, a Digiconomist számításai szerint az 5 millió lakossal rendelkező Új-Zéland fogyaszt ennyi áramot évente.

Lépni fognak a jegybankok?

Jelenleg számos kormány foglalkozik valamiféle saját kriptovaluta bevezetésének lehetőségével, melynek segítségével azoknak is megnyílna a globális fizetési rendszer, akiknek ehhez még nincs hozzáférése, egy valóban sikeres és széles körben használható kriptopénz működéséből azonban ki kell zárni mind az illegális felhasználást, mind pedig a bitcoin és más kriptovaluták árfolyamában tapasztalt óriási volatilitást.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) is vizsgálja azt, hogy milyen lehetőségei vannak egy új digitális fizetőeszköz és a hozzá kapcsolódó fizetési rendszer bevezetésére, melyet a következő néhány évben meg tudnának valósítani.

Kérdés: ha eljutnánk oda, hogy létezik egy dollárhoz hasonló, a jegybankok által támogatott kriptovaluta, mellyel olcsón és gyorsan lehet fizetni, akkor mi lenne a bitcoin sorsa?

Forrás: CNBC / Kitekintő

 

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »