Az űripar a járvány ellenére szárnyal

Tavaly rekordösszeget értek el az űrcégekbe történő magánbefektetések, dacolva az ipar azon félelmével, hogy a koronavírus-járvány jelentősen visszaveti az elmúlt évtized lendületét – derült ki a Space Capital hétfői jelentéséből.

„Mivel a negyedik negyedévben újabb 2,9 milliárd dollárt fektettek be, 2020 rekordév volt az űrinfrastruktúrával foglalkozó vállalatok számára, a befektetések összértéke ugyanis elérte a 8,9 milliárd dollárt; mindezt annak ellenére, hogy arra számítottunk, a világjárvány jelentős károkat okoz az iparágnak” – fogalmaz a jelentés.

A Space Capital negyedéves jelentése három technológiai „rétegre” osztja az ipari beruházásokat, kezdve az űrinfrastruktúrával, amelyet sokan lényegében az olyan űrvállalatokkal azonosítanak, amelyek rakétákat és műholdakat építenek – ilyen például a SpaceX és a Blue Origin.

2020-ban a rekordbefektetés mellett 24 kilépés is történt az ágazatban, amelyek során a befektetők 7,9 milliárd dollár értékű felszámolást végeztek. Kilépés akkor következik be, amikor a vállalat tulajdonosa vagy befektetője eladhatja a céget egy külső félnek.

„Az elmúlt évtizedben az űrinfrastruktúra-cégekkel kapcsolatos kilépések szinte mindegyike akvizíció formájában történt. Az alacsony kamatkörnyezet hátszélként működött az egyesülési és felvásárlási tevékenységek során, és 2020 e tekintetben is rekordot hozott” – áll a dokumentumban.

A másik két „réteg” az alkalmazás és a disztribúció – előbbi olyan űrszolgáltatásokat tartalmaz, mint például az űrturizmus vagy a navigáció, utóbbi pedig az űrhálózatokhoz kapcsolódó földi technológiákat képviseli -, ezek 2020-ban 15,9 milliárd, illetve 800 millió dollárt hoztak a konyhára.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC

Friss hírek

www.oxfordcorner.hu

Miért éri meg nyelvkönyvekre költeni? (x)

Bár az emberek pénzügyi helyzete manapság kevés úgymond felesleges dolog megvételét teszi lehetővé, mi mégis azt tanácsoljuk, hogy Gárdonyi Géza gondolatai lebegjenek a szemünk előtt: a könyvekre költött pénz elsőre úgy tűnik, ablakon kidobott pénz, holott pont olyanok, mint a vetőmag.

Read More »