Új világrekordot állított fel a SpaceX

A SpaceX cég Falcon rakétája új világrekordot állított fel vasárnap: 143 műholddal a fedélzetén bocsátották fel Floridában. A korábbi rekordot egy indiai űrjármű tartotta, mely egyszerre 104 szatellitet állított pályára.

Az új rekord is mutatja, hogy az űriparban komoly strukturális változás megy végbe, ami a korábbinál sokkal több szereplő részvételét teszi lehetővé. A változás a miniatűr, olcsó alkatrészek forradalmának köszönhető, amelyek közül sok közvetlenül az okostelefonok és más elektronikus fogyasztási cikkek világából származik. Ez azt jelenti, hogy egyre többek számára elérhető a műholdépítés.

A Falcon a SpaceX tíz saját műholdját is szállította, amelyek a globális szélessávú internet biztosítására épülő Starlink telekommunikációs műholdrendszer legújabb darabjai.

A sokféle méretű és formájú szatellit közül a San Franciscó-i Planet cég 48-at küldött az űrbe a Falconnal. Az új küldeménnyel már több mint 200-ra nőtt a cég SuperDove-modelljeinek száma, amelyek a Föld felszínét fotózzák naponta, 3-5 méteres felbontással. A SuperDove műholdjai akkorák, mint egy cipősdoboz, de a Falcon rakománya között voltak kávéfőzőnél alig nagyobb darabok is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / SpaceX / Instagram

Felkapott hírek

Friss hírek