Nem lett eredménye Trump kereskedelmi háborújának

Donald Trump azzal a szándékkal kezdte meg hivatali idejét, hogy visszaszorítja az USA-ba irányuló kínai exportot és erősíti az amerikai cégek szerepét. Ennek érdekében vámok kivetésével és fenyegetések hangoztatásával töltötte elnökségének túlnyomó részét.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A statisztikákban ugyanakkor ez a szándék nem köszönt vissza. Alább két grafikon, melyek azt mutatják, hogy Kína szerepe nemhogy gyengült volna, hanem kifejezetten erősödött mind a globális gazdaság, mind az amerikai-kínai kereskedelem vonatkozásában.

A Businessweek grafikonján az USA és Kína közötti kereskedelmi többlet alakulása látható. Nincs törés a trendben, sőt, a koronavírus-járvány következtében 2020-ban megnövekedett az orvosi eszközök kínai exportja, ami történelmi csúcsra repítette a kínai többletet.

https://www.instagram.com/p/CJ90i4zrqr3/

A következő, az Economist által készített ábrán pedig azoknak az országoknak a száma látható 2000-től kezdve éves bontásban, melyeknek legnagyobb kereskedelmi partnere az USA, illetve Kína. 2013-ban volt a fordulópont, ekkor előzte meg Kína az egyesült Államokat ebben a vonatkozásban, azóta pedig csak nyílt az olló: azon országok száma, melyeknek az USA a legnagyobb gazdasági partnere 40 alá esett, míg Kína esetében 60 fölé nőtt.

https://www.instagram.com/p/CJ_AUlhMZ8L/

Forrás: Instagram / Businessweek / The Economist

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »