50 évet átölelő grafikonon a globális felmelegedés

Európa a valaha mért legmelegebb évét zárta 2020-ban, míg globálisan a 2016-os csúcsot közelítette meg az átlaghőmérséklet. A bolygó klímaváltozását jelzi, hogy az idei globális átlaghőmérséklet 1.25 Celsius-fokkal haladta meg az 1850-1900 közötti értékeket.

Mindez az EU klímakutató központjának, a Copernicusnak a friss adatsorából derül ki, akik azt is közölték, hogy ennek fő oka az atmoszférában jelen lévő szén-dioxid magasabb mennyisége.

A Financial Times grafikonján az látható, hogy hogyan alakult a globális átlaghőmérséklet az évek során, ha az 1981 és 2010 közötti időszak átlagát tekintjük kiindulópontnak. Ebben az összehasonlításban a globális hőmérséklet tavaly 0.6 Celsius-fokkal, Európa hőmérséklete pedig 1,6 Celsius-fokkal haladta meg az 1981-2010 közötti átlagot. A trend pedig meglehetősen egyértelmű.

A teljes cikk a Financial Times oldalán, angol nyelven olvasható.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Instagram / Financial Times

 

Friss hírek

Új elnöke lett a vezető román kormánypártnak

Florin Citu kormányfőt választotta a következő négy évre elnökévé szombaton a román kormány vezető erejét képező Nemzeti Liberális Párt (PNL). A feszült légkörű tisztújításon Citu 2878 szavazatot, ellenfele, a pártot négy éve vezető Ludovic Orban képviselőházi elnök 1898 voksot kapott.

Read More »

30 nap haladékot kapott az Evergrande

A 305 milliárd dolláros hiteltartozást felhalmozott Evergrande csütörtökön elmulasztotta egyik dollárkötvénye kamatainak kifizetését, ezzel közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz. A nemfizetés napjától 30 napos türelmi időszak indult, ha ez alatt nincs megoldás, jöhet a csőd. 

Read More »