50 évet átölelő grafikonon a globális felmelegedés

Európa a valaha mért legmelegebb évét zárta 2020-ban, míg globálisan a 2016-os csúcsot közelítette meg az átlaghőmérséklet. A bolygó klímaváltozását jelzi, hogy az idei globális átlaghőmérséklet 1.25 Celsius-fokkal haladta meg az 1850-1900 közötti értékeket.

Mindez az EU klímakutató központjának, a Copernicusnak a friss adatsorából derül ki, akik azt is közölték, hogy ennek fő oka az atmoszférában jelen lévő szén-dioxid magasabb mennyisége.

A Financial Times grafikonján az látható, hogy hogyan alakult a globális átlaghőmérséklet az évek során, ha az 1981 és 2010 közötti időszak átlagát tekintjük kiindulópontnak. Ebben az összehasonlításban a globális hőmérséklet tavaly 0.6 Celsius-fokkal, Európa hőmérséklete pedig 1,6 Celsius-fokkal haladta meg az 1981-2010 közötti átlagot. A trend pedig meglehetősen egyértelmű.

https://www.instagram.com/p/CJ_RNFSHGIn/

A teljes cikk a Financial Times oldalán, angol nyelven olvasható.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Instagram / Financial Times

 

Friss hírek

Nagy Márton szerint nem lesz új bankadó

A bankszektorban extraprofit képződik, ami miatt indokolható lenne az eddigieknél nagyobb extraprofitadó kivetése, új bankadó bevezetése. Erre a pénzre viszont jelenleg a gazdaságnak nagyobb szüksége van, mint a költségvetésnek, emiatt a kormány azt várja el a bankoktól, hogy nagyobb erőfeszítéseket tegyenek a hitelezés helyreállítása érdekében.

Read More »

Szeptemberben is gyenge a német üzleti környezet

Az ifo konjunktúraindex szeptemberben a várt 85,2 pontnál jobb lett ugyan, 85,7 pont, de így is elmaradt az előző havi 85,8 ponttól. A csökkenés elsősorban az aktuális üzleti környezet romló megítélésének tulajdonítható, miközben a kilátások megítélése kevésbé bizonyult borúlátónak, mint az előző hónapban.

Read More »