Meglepetést okozott az amerikai munkanélküliségi adat

Jelentősen, a várakozásokat messze meghaladó mértékben emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten, jelezve, hogy romlik a munkaerőpiaci helyzet, mivel a koronavírus-járvány gyors terjedése egyre több étterem és más vállalkozás tevékenységében okoz zavarokat.

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 965 ezer volt a január 9-ével zárult héten, ami 81 ezerrel haladja meg az egy héttel korábbi 784 ezret – elemzők enyhe emelkedést, 795 ezres számot vártak.

A kérelmek számát valószínűleg az is emelte, hogy sokan újra jelentkeztek, miután a kongresszus december végén jóváhagyta az újabb gazdaságösztönző programot, amely révén egyebek között március 14-ig meghosszabbították a munkanélkülieknek járó heti plusz 300 dolláros segély kifizetését, illetve az állami munkanélküli támogatásokra nem jogosult személyeket, például az egyéni vállalkozókat, megsegítő szövetségi programok működését.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag – amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat – 18.250-nel 834.250-re kúszott fel a múlt héten. Egy évvel korábban még 214.250-en állt ez a mozgóátlag.

A 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági válság idején, amikor 8,7 millió álláshely szűnt meg, 665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők heti száma.

Sok a tartósan munkanélküli

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma a január 2-ával végződött héten 199 ezerrel, 5 millió 271 ezerre emelkedett. Elemzők sokkal jobb adatra, 5,061 millióra számítottak. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 59 ezerrel, 5 millió 215 ezer 750-re esett, de ez még mindig majdnem háromszorosa az egy évvel korábbi 1,74 milliós számnak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A munkanélküli segélykérelmek magas száma más egyéb adatokkal együtt azt sugallja, hogy az amerikai gazdaság teljesítményét visszavetik a vállalkozások működését akadályozó szigorú járványellenes intézkedések, valamint a fogyasztói kiadások csökkenése. A jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nyíltpiaci bizottságának tagjai arra számítanak, hogy az új koronavírussal fertőzöttek számának emelkedése különösen nagy kihívást jelent a munkaerőpiac számára a következő hónapokban.

A helyzet romlását mutatja, hogy nyolc hónapja először decemberben nem emelkedett, hanem 140 ezerrel csökkent a magángazdaság nem mezőgazdasági ágazataiban a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban. Az Egyesült Államokban tombol a koronavírus-járvány, az igazoltan megfertőződött emberek száma már átlépte a 23,5 milliót, a halottaké pedig a 393 ezret és az aktív esetek száma is messze itt a legmagasabb a világon, jelenleg közel 9,25 millió.

Forrás: MTI / Worldometers

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »