A járvány 21 évvel visszavetette a légiutas-forgalmat

Egy frissen közzétett jelentés szerint a koronavírus-járvány 2020-ban a légitársaságok utasforgalmának több mint két évtizedes növekedését “törölte el”.

“A járvány és következményei hónapok alatt megsemmisítették a globális légiutas-forgalom 21 éves növekedését, így a tavalyi forgalom nagyjából az 1999-ben látott szintnek felel meg” – közölte éves jelentésében a Cirium repülési adatokkal foglalkozó elemzőcég. “A becslések szerint 2019-hez képest az utasforgalom 67 százalékkal csökkent” – tették hozzá.

2020-ban összesen 2,9 billió utaskilométer regisztráltak, szemben a 2019-es 8,7 billióval. A január elsejétől december 20-áig terjedő időszakban a légitársaságok 49 százalékkal kevesebb járatot indítottak, mint 2019-ben; a járatok száma 33,2 millióról 16,8 millióra csökkent.

Az elemzőcég emellett kiemelte, hogy több mint 40 légitársaság teljesen beszüntette vagy felfüggesztette működését, és a szakértők arra számítanak, hogy 2021-ben további vállalatok húzzák le végleg a rolót.

A gyógyulás felé vezető út

Az ázsiai-csendes-óceáni térség és Észak-Amerika voltak a “leggyorsabbak” a regenerálódás felé vezető úton – legalábbis ezt a tendenciát tükrözi a Cirium listája a világ legforgalmasabb repülőtereiről:

Mindazonáltal sokaknak feltűnhet, hogy a fenti listáról olyan nagyvárosok hiányoznak, mint New York, Peking és Sanghaj. David White, a Cirium stratégiai alelnöke a CNBC-nek elmondta: ebből arra lehet következtetni, hogy a New York-i John F. Kennedy-hez hasonló repterek utasforgalmát “rendkívül aránytalanul befolyásolta” a világjárvány.

“Számos kisebb amerikai repülőtér jelentősen nagyobb forgalmat bonyolított le 2020-ban, mint például a JFK, ami azzal magyarázható, hogy ezek belföldi utazási csomópontok” – magyarázta White, hozzátéve, hogy hasonló tendenciákról számoltak be Kínában is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC

Felkapott hírek

Friss hírek

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »

Aggasztó az indiai járványgörbe

Indiát is elérték a koronavírus erősebb mutációi, ami a járványgörbe brutálisan meredek emelkedésével járt. Az 1,39 milliárd lakosú ázsiai országban az új azonosított esetek száma szinte napok alatt ugrott a napi 30-50 ezres tartományból 150 ezer fölé, egy hónapja pedig még csak napi 10-20 ezer közötti fertőzöttet regisztráltak.

Read More »