Nem érdekelte az osztrákokat a tömeges tesztelés

Noha Ausztriában nem minden tartományban zárult le a tömeges koronavírus-tesztelés, összességében elmondható, hogy a vártnál jóval kevesebben vettek részt rajta – derül ki az osztrák sajtóban vasárnap megjelent hivatalos adatokból.

A két nyugati tartományban, Tirolban és Vorarlbergben a múlt hétvégén még 30 százalék körüli volt a részvétel, míg Salzburgban már kevesebben, a lakosság mintegy 27,7 százaléka ment el az önkéntes szűrésre.

A kétmillió lakosú Bécsben – annak ellenére, hogy a tesztelés nem egy hétvégére korlátozódott, hanem december 4-étől 13-áig tartott – összesen 234 889-en mentek el, ami csupán a lakosság 13,5 százaléka. Az adatok a környező tartományokban sem mutatnak sokkal jobb képet: Karintiában 16,7 százalék, Stájerországban 20,7 százalék, Felső-Ausztriában 23 százalék volt a részvétel. Ennél jobb eredmény egyedül Alsó-Ausztriában született, ahol a lakosság 35,73 százaléka ment el a meghirdetett szűrésre. Burgenlandban keddig tart a tesztelés, így onnan még nincsenek végleges adatok.

Ami a fertőzöttségi szintet illeti, a tartományokban közel hasonló eredmények születtek: 0,14 és 0,53 százalék közötti pozitív esetet találtak. A főváros eredményei még nem állnak rendelkezésre.

Mivel országszerte jellemzően alacsony volt a részvétel, Tirol után Felső-Ausztriában is bejelentette a tartományi főnök, hogy karácsonyig meghosszabbítják az ingyenes tesztelést, remélve, hogy minél többen mennek el. “Ezzel kívánunk hozzájárulni a békés ünnepekhez” – hangsúlyozta Thomas Stelzer.

Sajtóértesülések szerint a kormányzat is valamiféle ösztönző rendszeren dolgozik, hogy a Sebastian Kurz kancellár által január elejére bejelentett tömeges tesztelés második körére az elsőnél többen menjenek el.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 2641 embernél igazolták a vírusfertőzést; a járvány kezdete óta közel 320 ezer esetet regisztráltak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe vasárnap 58-an haltak bele, a halottak száma így már megközelíti a 4500-at.

Óvatosan, de lazítanak a korlátozásokon Ausztriában

Ausztria: ezen a télen elmarad a partisíelés

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek