Óvatosan, de lazítanak a korlátozásokon Ausztriában

Ausztriában december 7-én enyhítik a koronavírus-járvány terjedése miatt november 17-e óta tartó rendkívüli korlátozásokat, de csak egyes területeken és bizonyos szigorítások érvényben maradásával – jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár szerdán a kormányülést követően. Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai újra fogadhatják a gyerekeket, továbbá a kereskedelmi és szolgáltató egységek is kinyithatnak, a mozik, a színházak, a hotelek, az éttermek és a sportlétesítmények viszont január 7-éig még zárva maradnak. A karácsonyi vásárok nem nyithatnak meg.

“Mindannyiunknak nehéz átvészelni a teljes zárlatot, de az új megbetegedések számának csökkenő tendenciája nyomán láthatjuk, hogy az hatásos volt” – hangsúlyozta a kancellár. “Ám nem szabad megfeledkezni arról, hogy a járványnak még nincs vége, a vírus még itt van közöttünk, és még mindig magasak a fertőzéssel kapcsolatos számok” – indokolta a kormányfő az óvatos újranyitást.

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai hétfőn kinyithatnak, a felső tagozatok és a középiskolák esetében viszont továbbra is marad a távoktatás. Ez alól csak az érettségiző osztályok jelentenek kivételt, a tanulóknak azonban az iskolában is kötelező lesz a maszkviselés.

A kereskedelmi egységek – szigorú védelmi előírások betartása mellett – szintén kinyithatnak december 7-én. A maszkviselésen túlmenően ugyanakkor azt is előírják, hogy 10 négyzetméterenként csak egy vevő tartózkodhat az üzletben. Karl Nehammer belügyminiszter fokozott rendőri jelenlétet ígért a bevásárlóközpontokban, és arra hívta fel a lakosság figyelmét, hogy lehetőleg ne a nyitás első napján rohamozzák meg a boltokat, hiszen – mint fogalmazott – “bőven van még idő karácsonyig mindent beszerezni”.

Az eddigi 24 órás kijárási korlátozás hétfőtől csak az este 8 és reggel 6 óra közötti időszakra terjed ki. A privát találkozások számát két különböző háztartás tagjai között 6 főben határozták meg, ezt a karácsonyi időszakban majd 10 főre szeretnék emelni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Szigorított beutazás az ünnepek alatt

A nyári rossz tapasztalatok – amikor a fertőzések számának 30 százalékát a külföldről hazatérők tették ki – indították arra a kormányzatot, hogy a karácsonyi időszakra viszont szigorú beutazási korlátozásokat vezessenek be – hangsúlyozta a belügyminiszter. A beutazási korlátozások azokra az országokra vonatkoznak, amelyekben a 14 napos megbetegedési átlag – mely százezer lakosra vetített kétheti átlagot jelent – átlépi a 100-at. Ez gyakorlatilag minden szomszédos országra igaz jelenleg.

Ezzel az intézkedéssel a karácsonykor hazautazók tömegeit akarják visszatartani, megelőzendő az ünnepek utáni további behurcolást. Aki ennek ellenére az utazás mellett dönt, az Ausztriába való visszatéréskor 10 napos karanténnal kell számolnia, és csak a karantén 5. napján teszteltetheti magát. Az intézkedés december 19-e és január 10-e között lesz érvényben.

Mi lesz a téli turizmussal?

Az elmúlt napokban politikai vitát is kavart téli turizmus kérdésében a Kurz kormány középutas megoldást választott: a sípályák, felvonók ugyan december 24-én kinyithatnak, a hotelek és vendéglátó egységek azonban előreláthatóan január 7-éig zárva maradnak.

“Ez azt jelenti, hogy síelni szabad, csak nem többnapos szabadság formájában” – fogalmazott a kancellár. Nem a német nyomásnak engedtek, hanem a járványgörbe alakulása – mely ugyan csökkenő tendenciát mutat, de még mindig túl magas – vezetett a döntéshez – tette hozzá a kormányfő. Az éttermek csak elvitelre adhatnak ki ételt reggel 6 és este 7 között, a lokálok, bárok, éjszakai szórakozóhelyek pedig zárva maradnak.

Emellett a karácsonyi vásárok is zárva maradnak idén. Elisabeth Köstinger turisztikai miniszter azzal indokolta a döntést, hogy a fertőzésveszély éppen az ilyen helyeken a legvalószínűbb.

Ausztriában a napi új megbetegedések száma – a jelenleg még érvényben lévő teljes zárlatnak köszönhetően – ugyan csökkenő tendenciát mutat, de még mindig nagyon magasnak számít. Szerdán 3972 új fertőzést jelentettek, míg a halálos áldozatok száma 121 fővel emelkedett. A koronavírus-járvány kezdete óta 289 461-en fertőződtek meg Ausztriában és 3446-an vesztették életüket a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeinek következtében.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek