Rekordmértékben csökkent a szén-dioxid-kibocsátás a járvány miatt

A második világháború óta sosem csökkent egy év alatt annyit a globális szén-dioxid-kibocsátás, mint az idén, az új típusú koronavírus okozta világjárvány miatt.

Az idei globális szén-dioxid-kibocsátást vizsgáló kutatás (Global Carbon Budget 2020) mintegy 7 százalékos  visszaesésről számolt beírta a BBC hírportálja. A Global Carbon Project elnevezésű szervezet megállapította, hogy idén a kibocsátás 2,4 milliárd tonnával csökkent – ezzel szemben a világgazdasági válság miatt 2009-ben mindössze félmilliárd tonnával, a második világháború után pedig valamivel kevesebb mint egymilliárd tonnával mérséklődött.

Európában és az Egyesült Államokban 12 százalékos volt a csökkenés, míg a térség néhány országában még ennél is jelentősebb visszaesésről beszélhetünk: az elemzés szerint Franciaországban 15, az Egyesült Királyságban pedig 13 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsátottak ki. A repülést szintén súlyosan érintette a világjárvány, ezért az ágazat szén-dioxid-kibocsátása az év végéig várhatóan 40 százalékkal a tavalyi szint alatt marad.

A világszintű tendencia mindössze egy országra, Kínára nem vonatkozik. Noha a kutatócsoport becslése szerint itt 1,7 százalékkal csökkenhet a kibocsátás, egyes elemzések arra utalnak, hogy a gazdaság magához tért már annyira, hogy akár növekedhetett is a környezet terhelése.

A kutatásban részt vevő összes tudós egyetért abban, hogy 2021-ben megnövekszik a szén-dioxid-kibocsátás, ezért azt kérik, az országok inkább a “zöld újrakezdést” támogassák.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / BBC

Felkapott hírek

Friss hírek

DAX elemzés: fontos ellenállást tesztel az index

Ma délelőtt 11 órakor tették közzé a ZEW Intézet áprilisi hangulatindexét, ami csalódást okozott. A DAX jelenleg a múlt heti korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét teszteli 15.270 pontnál, és ez a zóna alkotja a rövidtávú emelkedő háromszög felső határát is.

Read More »