A légszennyezés lassan visszatér a járvány előtti szintre

A Covid-19 több százezer ember halálát okozta világszerte és soha nem látott globális recesszióhoz vezetett. Az egyetlen jó dolog, hogy ahogy csökkent a GDP, úgy csökkent a levegőben lévő szennyező anyagok mennyisége is.

Az egyik különösen gyakori szennyező anyag a nitrogén-dioxid. A WHO úgy véli, hogy ha a vegyi anyagból köbméterenként 40 mikrogrammnál nagyobb mennyiség kerül a levegőbe, az már káros az egészségre. Londonban a nitrogén-dioxid szintje a márciusi köbméterenkénti 36 mikrogrammról mindössze két hét alatt 24-re csökkent.

A Helsinkiben működő Energiaügyi és Levegőtisztasági Kutatóközpont (Centre for Research on Energy and Clean Air – CREA) becslései szerint a világjárvány kezdete óta annyit javult a levegő minősége, hogy ennek következtében mintegy 15 000-rel kevesebben vesztették életüket 12 nagyvárosban. Csak Delhiben, ahol március és április eleje között a nitrogén-dioxid szintje köbméterenként 46-ról 17 mikrogrammra esett vissza, körülbelül 4600 ember menekült meg a légszennyezés miatti haláltól.

Most azonban nagyon úgy tűnik, hogy a szennyezés mértéke ismét emelkedésnek indult.

A teljes cikk angol nyelven elérhető a The Economist oldalán.

Tovább olvasom →

 

https://www.instagram.com/p/CE4TuZ5nW9a/
  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: The Economist / Instagram

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »