Történelmi mértékben csökkent a szén-dioxid-kibocsátás az év első felében

A szén-dioxid-kibocsátás páratlan mértékű csökkenését mérték 2020 első felében, nagyobbat, mint a 2008-as pénzügyi válság, az 1979-es kőolajválság, sőt, a második világháború idején.

Egy nemzetközi kutatócsoport által összegyűjtött adatok szerint 8,8 százalékkal, 1551 millió tonnával volt kevesebb a szén-dioxid-kibocsátás 2020 első hat hónapjában 2019 azonos időszakához képest.

“Azért páratlan a kutatásunk, mert aprólékosan összegyűjtött, szinte valós idejű adatokra alapul. A Carbon Monitor kutatási kezdeményezés által összegyűjtött napi adatok alapján jóval gyorsabban és pontosabban kaphattunk egy átfogó képet egyebek között arról, hogyan csökkent a kibocsátás a koronavírus-járvány feltartóztatására hozott járványügyi korlátozások idején az egyes országokban” – idézte Liu Zset, a pekingi Cinghua Egyetem földtudományi részlegének kutatóját, a tanulmány vezető szerzőjét az EurekAlert tudományos hírportál.

Áprilisban, a járvány első hullámának csúcspontján, amikor a legtöbb országban szinte leállt az élet és a gazdaság egy része, a kibocsátás 16,9 százalékkal csökkent.

  • Korábban írtuk:

A Nature Communication című folyóiratban megjelent tanulmány azt is megmutatta, hogy a világgazdaság mely ágazatai voltak érintettek. “A legnagyobb kibocsátás-csökkenést a szárazföldi közlekedésben figyeltünk meg, főként azért, mert a távmunka miatt világszerte 40 százalékkal csökkent a közlekedés CO2-kibocsátása. Ezzel szemben a energiatermelés és az iparágak kevésbé járultak hozzá a csökkenéshez – előbbi 22, utóbbi 17 százalékkal -, csakúgy, mint a légiközlekedés és a hajózás” – részletezte az adatokat Daniel Kammen, a berkeleyi Kaliforniai Egyetem professzora.

“Érdekesség, hogy még a lakóházak esetében is láttunk egy kicsiny, három százalékos csökkenést, mivel a tél igen meleg volt az északi féltekén és az otthon maradt emberek többségénél csökkent a fűtőanyag-felhasználás a járványügyi korlátozások idején” – tette hozzá.

A kutatók adataikat számtalan forrásra alapozták: 31 ország energiatermelésének óránkénti adatbázisára, több mint 400 város napi gépijármű közlekedésére, a globális utasszállító légiközlekedésre, 62 ország napi ipari termelésére, illetve több mint 200 országban az épületek energiafelhasználására.

A szakemberek azt is kimutatták, hogy a korlátozások enyhítése nyomán ismét növekedett a kibocsátás; a közlekedési ágazat kivételével 2020 júliusában a legtöbb ország gazdasága visszatért a szén-dioxid-kibocsátás megszokott szintjéhez.

“Még ha meg is maradna történelmileg alacsony szinten a kibocsátás, csak minimális hatása lenne a szén-dioxid hosszútávú koncentrációjára a légkörben” – írták. A tanulmány szerzői szerint az egyedüli hiteles stratégia a klíma stabilizálására az ipar és a kereskedelmi szektor, az energiatermelés és a fogyasztási rendszerek strukturális átalakítása.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek