A hét végére pont kerülhet a Brexit-dráma végére

A hét végére döntés születik az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeli kereskedelmi kapcsolatáról, noha a két fél álláspontja továbbra is messze eltérő – tudatta rövid közleményében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtök hajnalban Brüsszelben, miután éjszakába nyúló megbeszélést folytatott Boris Johnson brit miniszterelnökkel.

Ursula von der Leyen szerda este Brüsszelben fogadta Boris Johnsont, hogy személyes megbeszélésen mozdítsák ki a holtpontról a majdani viszonyrendszerről zajló tárgyalásokat.

Az uniós bizottság elnöke közölte: élénk és érdekes vitát folytatott Johnsonnal a tárgyalások jelenlegi állásáról, áttekintve a fennmaradó kérdések listáját. „Világosan megértettük egymás álláspontját, amelyek messze eltérnek egymástól” – fogalmazott. Tájékoztatása szerint abban állapodtak meg, hogy azonnal összehívják a tárgyaló delegációkat, hogy megpróbálják megoldani a fennmaradó, alapvető nézeteltéréseket.

A brit miniszterelnöki hivatal szerint Boris Johnson kormányfő elszántan törekszik minden olyan lehetséges útvonal feltérképezésére, amely elvezethet az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeit rögzítő tisztességes megállapodáshoz. A Downing Street csütörtök hajnali közleménye szerint ugyanakkor az egyezménynek tiszteletben kell tartania az Egyesült Királyság függetlenségét és szuverenitását.

Von der Leyen és Johnson az elmúlt napokban két alkalommal tartott csaknem két órás telefonbeszélgetést. A mostani megbeszélésről kiadott közös közlemény szerint is jelentősek maradtak a nézetkülönbségek a három kulcsfontosságú területen: az egyenlő versenyfeltételek, a megállapodás betartatásának módozatai, illetve a halászat szabályozása ügyében.

Brexit: a brit kormány visszavonja a vitatott vámtörvényt

Már a legfelsőbb szinten folynak a Brexit-tárgyalások, de eredmény továbbra sincs

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján 11 hónapos, vagyis december 31-ig tartó átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről.

A megállapodás elmaradása azt jelentené, hogy Nagy-Britannia és az EU kereskedelme januártól a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kétoldalú kereskedelmi forgalomban.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek