Már a legfelsőbb szinten folynak a Brexit-tárgyalások, de eredmény továbbra sincs

A brit kormányfő és az Európai Bizottság elnöke szerint még mindig nincsenek meg az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeit rögzítő megállapodás feltételei. A két vezető várhatóan személyesen vitatja meg a továbbiakat a következő napokban Brüsszelben.

Boris Johnson és Ursula von der Leyen hétfő este – két napon belül immár másodszor – másfél órás telefonbeszélgetést tartott, a megbeszélésről kiadott közös közlemény szerint elsősorban azért, hogy „leltárt vegyenek fel” a majdani viszonyrendszerről folyó tárgyalásokról.

A Downing Street által ismertetett közlemény szerint Johnson és von der Leyen megállapította, hogy továbbra is jelentősek a nézetkülönbségek a három kritikus jelentőségű területen: az egyenlő versenyfeltételek, a megállapodás betartatásának módozatai, illetve a halászat szabályozása ügyében.

A közös közlemény ugyanakkor egyenes utalást tesz arra, hogy Boris Johnson hamarosan Brüsszelbe utazik és személyesen tárgyal Ursula von der Leyennel a fennmaradt nézetkülönbségekről.

A nyilatkozat megfogalmazása szerint a brit miniszterelnök és az Európai Bizottság vezetője arra kérte a két főtárgyalót és stábjaikat, hogy állítsanak össze a továbbra is fennálló nézeteltérésekről egy olyan áttekintő helyzetértékelést, amelyet a következő napokban „fizikai találkozó keretében” meg lehet vitatni.

Michel Barnier, az EB tárgyalásvezetője küldöttségével együtt a múlt héten folyamatosan tárgyalt Londonban David Frost brit főtárgyalóval és stábjával, de ezen a tárgyalási fordulón sem jött létre megállapodás, ezért a tárgyalásokat a két küldöttségvezető a hétvégén felfüggesztette, Boris Johnson és Ursula von der Leyen pedig szombaton csaknem két órán át tárgyalt telefonon.

Piaci körkép: egyre közelebb a hard-Brexit

Eredmény hiányában felfüggesztették a Brexit-tárgyalásokat

Forrás: MTI

Friss hírek