Már alig van intenzív terápiás ágy az USA-ban

Az Egyesült Államokban az emberek több mint egyharmada olyan területen él, ahol a kórházakban már kritikusan kevés intenzív terápiás ágy áll rendelkezésre – derül ki a szövetségi adatokból. A gond csak az, hogy továbbra is napi szinten dőlnek meg a koronavírus-rekordok; szerdán már 223 ezer új megbetegedést és több mint 3100 halálesetet regisztráltak.

Ezek a számok azt jelentik, hogy mind az új fertőzéses esetek, mind a halálozások tekintetében a szerdai volt az eddigi legrosszabb nap az USA-ban, ahol összességében 15 391 700 fertőzöttnél és 289 431 halálesetnél jár a számláló.

Közben rengeteg kórház – amelyek összesen mintegy 100 millió amerikait szolgálnak ki – arról számolt be a múlt héten, hogy az intenzív terápiás ágyak kevesebb mint 15%-a áll még rendelkezésre – derül ki az amerikai egészségügyi kormányügynökség (HHS) adataiból. Sok területen még ennél is elkeserítőbb a helyzet: középnyugaton, délen és délnyugaton tízből egy amerikai olyan területen lakik, ahol vagy már most elfogytak az intenzív ágyak, vagy kevesebb mint 5% elérhető.

Szakértők szerint ezen a szinten lassan a legbetegebbeket is lehetetlen (vagy rendkívül nehézkes) normálisan ellátni, ezért amennyiben továbbra is folytatódik a fertőzöttek számának exponenciális emelkedése, „nagyon sokan meg fognak halni”.

Pedig nagyon úgy tűnik, hogy az amerikaiakat mindez továbbra sem hatja meg; rengetegen utaznak ünnepi összejövetelekre, ráadásul ellenzik a terjedés lassítására szolgáló közbiztonsági intézkedéseket. És még csak most jön a karácsony, ami a hálaadás után a vírus újabb „szuper-terjesztője” lehet.

Noha többen úgy vélik, „csak az oltásig kell kibírni”, az addig hátralévő időben is hatalmas gondok lesznek, ha az emberek nem kezdenek el felelősségteljesen viselkedni.

Majdnem biztos, hogy az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) csütörtökön engedélyezi a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett Covid-19 vakcinát, miután a szervezet tanácsadó bizottsága összeült a klinikai vizsgálatok adatainak megvitatására. A sürgősségi engedélyezés a járvány elleni védekezés sarkalatos pontja lenne.

Átlépte a 15 milliót a fertőzöttek száma az USA-ban

Covid: megdőlt a halálozási rekord az Egyesült Államokban

Forrás: Instagram / The New York Times / NBC News / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »