Koronavírus: Merkel ismét megkongatta a vészharangot

Ismét robbanásszerű emelkedésnek indulhat az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma Németországban, ezért az eddigieknél jóval szigorúbb korlátozásokat kell bevezetni – mondta Angela Merkel kancellár szerdán a szövetségi parlamentben.

Kiemelte, hogy egyetért a tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina keddi rendkívüli állásfoglalásával, miszerint a járvány második hullámának megfékezéséhez az eddigi “enyhe”, részleges zárlat helyett az ország életét messzemenően befagyasztó, “kemény” zárlatot kell elrendelni. Ez a felismerés egyre inkább terjed a járvány elleni védekezésért felelős tartományi vezetők körében is – mondta.

Szokatlanul szenvedélyes, drámai hangú beszédében Merkel sürgette, hogy mindenki a lehető legnagyobb mértékben csökkentse a fertőzésveszéllyel járó személyes érintkezések, találkozások számát.

Mint mondta, komolyan kell venni a korlátozásokat, és tudatosítani kell, hogy magatartásával mindenki befolyásolja a járvány alakulását. Nem helyes például, hogy a vendéglátásról szóló szabályokat sajátosan értelmezve sokan a vendéglők előtt felállított standoknál gyűlnek össze közös forraltborozásra – fejtette ki a kancellár.

Mint hangsúlyozta, neki is “szívből fáj”, hogy az idén mellőzni kell ezeket a találkozásokat, de meg kell érteni, hogy emberek élete forog kockán. A karácsonyig hátralévő napokban a legnagyobb fegyelmezettség szükséges. Ha a járvány miatt “az idei karácsony lesz az utolsó a nagyszülőkkel, akkor utólag nagyon bánjuk majd, hogy túl keveset tettünk” a fertőzésveszély csökkentéséért – fogalmazott.

A Leopoldina javaslatával egybehangzóan Merkel kifejtette, hogy már december közepén tanítási szünetet kell elrendelni, vagy át kell térni a digitális oktatásra, és december 24-től a mindennapi élethez nélkülözhetetlen üzletek kivételével fel kell függeszteni a kiskereskedelem és a szolgáltatási ágazat működését.

Az első, tavaszi hullám idejéhez hasonlóan szigorú korlátozásokat legalább január 10-ig fenn kell tartani – tette hozzá a kancellár.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Euronews

Felkapott hírek

Friss hírek