Érdekes végeredményt hozhatnak a romániai választások

Öt politikai alakulatnak lehet parlamenti képviselete Romániában a következő négy évben a vasárnapi választásokat követően – közölte a Digi 24 hírtelevízió hétfő hajnalban a voksok több mint 87 százalékának összesítésére alapozva.

A részeredmények szerint a választásokat a jelenlegi parlamentben is legnagyobb frakcióval rendelkező, de tavaly óta ellenzékbe szorult Szociáldemokrata Párt (PSD) nyerte 30 százalék körüli eredménnyel, vagyis az exit poll által előre vetített másfél százalékpontnál meggyőzőbb, öt százalékpontos előnnyel.

Második helyen a Klaus Iohannis államfőhöz közel álló jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) végzett, mely az eddig megszámolt voksok valamivel kevesebb mint 25,4 százalékát kapta.

A harmadik helyen a rendszerkritikus USR-PLUS szövetség végzett, amely a részeredmények alapján 14 százalékot kapott. A választások legnagyobb meglepetéseként egy tavaly alakult ultranacionalista párt, a koronavírus-járvány idején vírustagadó összeesküvés-elméleteket terjesztő Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) is bejutott a parlamentbe, 8,7 százalékos eredménnyel. Rajtuk kívül a 6,5 százalékon álló Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) lesz biztosan parlamenti képviselete.

Kolozsvár, 2020. december 6.
Szavazók a kolozsvári, 163-as szavazókörzetben, a romániai parlamenti választásokon 2020. december 6-án.
MTI/Kiss Gábor

Az exit poll becslésnek ellentmondva a részeredmények szerint sem a 4,2 százalékos eredményre taksált Victor Ponta volt miniszterelnök vezette baloldali Pro Romania párt, sem a 4,6 százalékon álló Traian Basescu volt államfő által alapított konzervatív Népi Mozgalom Pártja (PMP) nem lépi át az 5 százalékos parlamenti küszöböt.

Az öt párton kívül – amelynek mind a képviselőházban, mind a szenátusban lesznek törvényhozói – 17 nemzeti kisebbségi szervezet könnyített eljárással juttatott egy-egy képviselőt a kétkamarás parlament alsóházába.

Romániában csaknem 5,8 millióan szavaztak, ami a belföldi névjegyzékben szereplők kevesebb mint 32 százalékát teszi ki. Külföldön, ahol kétnapos volt a szavazás, 265 ezren voksoltak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek