Ismét zuhannak az európai autóeladások

Az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) szerdán nyilvánosságra hozott jelentése szerint az Európai Unió 27 tagállamában 953 615 személygépjárművet helyeztek forgalomba októberben, 7,8 százalékkal kevesebbet mint egy évvel korábban.

Idén csak egyetlenegy hónapban, szeptemberben – azt megelőzően pedig tavaly augusztusban – mértek emelkedést, azaz októberben, a koronavírus-járvány terjedését akadályozó szigorú korlátozások visszavezetésével párhuzamosan visszaállt az értékesítésben tapasztalt csökkenő trend.

Az év első tíz hónapját tekintve továbbra is súlyos a helyzet: alig több mint nyolcmillió új autó került az utakra, 26,8 százalékkal – több mint 2,9 millióval – kevesebb az egy évvel korábbihoz képest.

Az EU-ban szeptemberben 3,1 százalékkal, tavaly augusztusban pedig még 31,2 százalékkal emelkedett a forgalomba helyezett új személyautók száma, de ezen felül minden egyes hónapban visszaesést mértek. A tavalyi utolsó négy hónapban és az idei év elején az új, sokkal szigorúbb emisszió-mérési eljárás (WLTP) bevezetésének tulajdonították a csökkenést, utána viszont az egész világot letaroló koronavírus-járvány bénította meg az autógyártást és -kereskedést. A legsúlyosabb hónapban, áprilisban több mint 75 százalékkal kevesebb új autó gördült ki a szalonokból.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »