Bezuhannak idén az autóeladások Európában

Az idén 25 százalékos, a valaha regisztrált legnagyobb mértékű lehet az újautó-eladások visszaesése az Európai Unióban – közölte az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA kedden publikált éves prognózisában.

Az ACEA előrejelzése szerint a 2019-es 12,8 millióról több mint 3 millióval, 25 százalékkal 9,6 millióra csökkenhet az idén az eladott autók száma az Európai Unióban. Legutóbbi, januári prognózisában még 2 százalékos csökkenést jelzett előre.

A március közepén bevezetett járványvédelmi intézkedések miatt az értékesítések az év elejétől május végéig 41,5 százalékkal csökkentek a 2019-eshez képest. Januárban 7,5 százalékos, februárban 7,4 százalékos, márciusban 55,1 százalékos, áprilisban 76,3 százalékos, májusban pedig 52,3 százalékos volt az eladások éves csökkenése. A helyzet azonban a korlátozó intézkedések fokozatos feloldásának köszönhetően az év hátralévő részében már várhatóan enyhülni fog.

Az autóértékesítések szám szerint az idén lesznek a legkisebbek 2013 óta, amikor a 2008-2009-es pénzügyi válságot követően a legmélyebb pontot érték el az autóipari eladások. A százalékos csökkenés viszont a legnagyobb lesz, amit az európai autóipari ágazat valaha elszenvedett.

Az európai autóipar 13,8 millió alkalmazottat foglalkoztat közvetlenül vagy közvetve, az Európai Unióban alkalmazásban állók 6,1 százalékát. A feldolgozóipari állások 11,4 százaléka, 3,5 millió az autóipari ágazatban van.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »