Karácsony előtt forgalomba kerülhet a vakcina Nagy-Britanniában

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint nem kizárt, hogy még karácsony előtt megkezdődhet Nagy-Britanniában a koronavírus elleni oltóanyag forgalmazása.

Johnson hétfőn kezdte első munkanapját a kötelező 14 napos elkülönítésben, miután a múlt héten munkareggelit költött el egy alsóházi képviselővel, aki nem sokkal később koronavírus-fertőzésre jellemző tüneteket észlelt magán és tesztje is pozitív lett.

A brit kormányfő, aki Downing Street-i rezidenciáján tartózkodik és onnan dolgozik, a Twitterre hétfőn feltöltött videóüzenetében – megerősítve szóvivője előző esti tájékoztatását – elmondta: a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) kontaktkutató részlege vasárnap arról értesítette,  hogy karanténba kell vonulnia, mivel kapcsolatban volt valakivel, akinek koronavírustesztje pozitívnak bizonyult.

Boris Johnson tavasszal esett át a koronavírus okozta Covid-19 betegségen, kórházi kezelésre is szorult és három napot intenzív osztályon töltött, bár lélegeztetőgép alkalmazására végül nem volt szükség. Felgyógyulása utáni nyilatkozatában közölte: kétség sem fér hozzá, hogy a gyógykezelését végző orvosok és ápolók megmentették az életét. Akkori megfogalmazása szerint intenzív kezelésének volt egy 48 órás időszaka, amely alatt “a dolog bármelyik irányban eldőlhetett volna”.

A Twitterre feltöltött hétfői videóüzenetében Johnson kijelentette, hogy derűlátással és bizalommal telve kezdi a karanténidőszakot, mivel “nem szabad feledni, hogy már nem csak ez a módszerünk létezik a Covid megállítására, hanem van már két hatalmas bokszkesztyűnk is, amelyekkel kiüthetjük ezt az ellenséget”.

A brit kormányfő szerint az egyik a rövid idő alatt eredményt mutató gyorstesztek tömeges nagy-britanniai alkalmazása – és ezekből a szűrőeszközökből már több tízmillió áll rendelkezésre -, a másik a koronavírus elleni vakcina kilátása. Boris Johnson azt mondta: reményei szerint a brit kormány talán már karácsony előtt megkezdheti az oltóanyag forgalmazását, először azok körében, akiknek a legnagyobb szükségük van rá.

Johnson derűlátását az egyik ígéretes oltóanyagot kifejlesztő cég, a BionTech vezetője is osztja.

A BioNtech és a Pfizer gyógyszergyártó csoport e hónap elején jelentette be, hogy közösen kifejlesztett oltóanyaguk hatékonysága a klinikai próbák és vizsgálatok eredményei alapján meghaladja a 90 százalékot.

Ugur Sahin professzor, a BioNtech társalapítója és vezérigazgatója a BBC brit közszolgálati televíziónak nyilatkozva elmondta: ha továbbra is minden jól megy, a két cég az idei év végén, a jövő év elején megkezdi az oltóanyag kiszállítását.

Sahin szerint a cél az, hogy áprilisig több mint 300 millió adag vakcina kerüljön forgalomba, és ennek várhatóan már a nyár beköszöntéig komoly hatása lesz a járvány megfékezésében, jövő télre pedig az élet visszatérhet a normális kerékvágásba.

A brit kormány már 40 millió adagot megrendelt a Pfizer-BioNTech oltóanyagból.

Forrás: MTI / Twitter

Friss hírek

Meglepetést okozott a francia előválasztás

Valérie Pécresse, a Párizs körüli Ile-de-France régió elnöke és Eric Ciotti dél-franciaországi képviselő jutott tovább csütörtökön a francia jobbközép Köztársaságiak (LR) államfőjelölt-választó szavazásának második fordulójába; előbbi a párt liberálisabb szárnyához, míg az utóbbi a legjobboldalibb, bevándorlásellenes szárnyához tartozik.

Read More »

Leave a Reply