A Kínai Kommunista Párt átvette a hatalmat Hongkongban

Szerdán Hongkong összes ellenzéki törvényhozója bejelentette, hogy lemond a posztjáról az új pekingi határozat miatt, miután a pekingi törvényhozás olyan határozattervezetet fogadott el, amely alapján azok a képviselők, akik a hongkongi hatóságok megítélése szerint veszélyeztetik a nemzetbiztonságot, automatikusan elveszítik helyüket a testületben.

Súlyos csapást jelent a politikai pluralizmusra és a véleménynyilvánítás szabadságára Hongkongban az az új pekingi határozat, amely nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva lehetővé teszi a helyi hatóságoknak képviselők közvetlen kizárását – jelentette ki az Európai Unió Tanácsa csütörtökön.

A nyilatkozat szerint a nyáron életbe léptetett, rendkívül szigorú nemzetbiztonsági törvényt követően az új határozat Peking legújabb önkényes döntését jelenti, amely jelentősen aláássa Hongkong autonómiáját és az „egy ország, két rendszer” elvét. Elfogadása szembe megy Kína alapvető jogok, köztük a szabadságjogok védelmét rögzítő nemzetközi kötelezettségvállalásaival – húzták alá.

„Felszólítjuk a pekingi és a hongkongi kormány hatóságait a szóban forgó határozatok azonnali visszavonására, valamint a hongkongi törvényhozás tagjainak azonnali visszavételére” – fogalmaztak.

Az Európai Unió figyelemmel kíséri a hongkongi politikai helyzet alakulását – tették hozzá.

  • 50 helyett 23 évig tartott a demokrácia

Az idén nyáron elfogadott nemzetbiztonsági törvény értelmében a szakadár vagy felforgató célzatú zászlók és feliratok feltartása, illetve ilyen tartalmú jelszavak skandálása jogsértésnek minősül, az ilyen tevékenységben résztvevőket őrizetbe vehetik, és eljárást indíthatnak ellenük. Azaz a hatóságok már egy Hongkong függetlenségét hirdető zászló miatt és letartóztathatnak bárkit.

Nagyon szigorú lett a hongkongi nemzetbiztonsági törvény

A törvény bírálói szerint a jogszabály súlyosan csorbítja a hongkongi szabadságjogokat, márpedig Kína az “egy ország, két rendszer” elve alapján nagyfokú autonómiát ígért Hongkongnak a korábban brit gyarmati uralom alatt álló város az anyaországhoz történő 1997-es visszakerülését követő ötven évre.

A mai nappal végleg eldőlni látszik, hogy csak 23 évig tartott az ígéret. 

Előzmények

Az Országos Népi Gyűlés – a pekingi törvényhozás – Állandó Bizottsága szerdán olyan határozattervezetet fogadott el, amely alapján azok a képviselők, akik a hongkongi hatóságok megítélése szerint veszélyeztetik a nemzetbiztonságot, automatikusan elveszítik helyüket a város törvényhozó testületében. Ez alapján négy képviselőt azonnali hatállyal ki is zártak, amire válaszul a demokráciapárti ellenzék többi törvényhozója bejelentette lemondását.

https://www.instagram.com/p/CHdEGLZJYyd/

Forrás: MTI / Kitekintő / Instagram

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »